Rusija je rasporedila hipersonične projektile s nuklearnim kapacitetom, objavilo je u petak rusko ministarstvo obrane, što je potez koji prema predsjedniku Vladimiru Putinu stavlja njegovu zemlju na prvo mjesto po pitanju nuklearnog oružja.

Ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio je Putina da su projektili raspoređeni, navodi se u priopćenju ministarstva, u kojemu se ne govori ništa o tome u kojim se regijama novi projektili nalaze.

Novi raketni sustav Avangard ima hipersonični motor koji pokreće interkontinentalni balistički projektil te je jedno od oružja nove generacija za koja je Putin rekao da su ispred svog vremena. Ruski predsjednik tvrdi da nova generacija ruskog nuklearnog oružja može pogoditi gotovo bilo koju točku na svijetu i izbjeći američki proturaketni štit.

"Danas imamo jedinstvenu situaciju u nedavnoj povijesti. Oni (druge zemlje) nas pokušavaju sustići. Niti jedna zemlja ne posjeduje hipersonična oružja, pa čak ni hipersonične projektile kratkog dometa", rekao je Putin.

Pentagon je poručio priopćenjem da "neće ocjenjivati ruske tvrdnje" o mogućnostima Avangarda. SAD razvija hipersonična oružja od početka 21. stoljeća, prema izvješću Istraživačke službe Kongresa objavljenom u srpnju.

Zbog kontrolne površine na motoru hipersonični projektil može se nepredvidljivo kretati i oštro manevrirati prema meti. Također hipersonični projektili lete niže od uobičajenih balističkih projektila, čija je putanja gibanja parabola. Istraživači navode kako će radar puno teže zamijetiti hipersonični projektil, prenosi Hina.