Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova upravo je zaprijetila Finskoj i Švedskoj. U izjavi, koju je objavilo ministarstvo vanjskih poslova Rusije na Twitteru, kazala je da bi pristupanje Finske i Švedske NATO-u imalo vrlo ozbiljne vojne i političke posljedice, prenosi portal Index.

"Predanost finske vlade vojnoj politici nesvrstanih smatramo važnim čimbenikom u osiguravanju sigurnosti i stabilnosti u sjevernoj Europi. Pristupanje Finske i Švedske NATO-u imalo bi ozbiljne vojne i političke posljedice", kazala je Zaharova u obraćanju.
 


Ruska prijetnja dolazi nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg danas najavio da je pozvao Finsku i Švedsku, koje nisu članice vojnog saveza, na izvanredan virtualni summit na kojem će se raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

NATO će se dodatno rasporediti na istoku Europe nakon ruske invazije

 Čelnici NATO-a rekli su da će rasporediti dodatne snage na istoku Europe nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

"Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade", reklo je 30 čelnika u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedao glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"Sada vršimo značajna dodatna obrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza", stoji u priopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

Podsjetimo, Rusija je u četvrtak ujutro započela s napadom na Ukrajinu, nakon što je dulje vremena na strah Zapada da će doći do invazije odgovarala da joj to nije namjera.