Sirija je objavila da su izraelske snage danas simultano napale njezine zračne luke u Damasku i sjevernom gradu Alepu, oštetile piste i time stavile oba aerodroma izvan pogona. Izvor iz sirijske vojske kojeg prenosi državna agencija SANA tvrdi kako su „rafali projektila“ pogodili dvije zračne luke u isto vrijeme. Izvor tvrdi kako je to pokušaj odvraćanja svjetske pozornosti od izraelskog napada na Gazu.

Izraelska vojska objavila je da ne komentira takva izvješća. Izrael godinama izvodi napade na ono što naziva metama povezanima s Iranom u Siriji, uključujući i dva aerodroma.

Izvori tvrde kako je cilj napada u četvrtak bio poremetiti iranske dobavne lance u Siriji gdje je utjecaj Teherana narastao otkad je stao iza predsjednika Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je krenuo 2011. godine. Napad se dogodio dan prije posjeta iranskog ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana.

Rusija je optužila Izrael za kršenje međunarodnog prava zračnim napadima na Siriju. "U kontekstu oštre eskalacije situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, takve nasilne akcije mogu dovesti do izuzetno opasnih posljedica, jer mogu izazvati oružanu eskalaciju u cijeloj regiji. To se nikada ne smije dopustiti", zaprijetila je Rusija.