Gazpromove isporuke plina Europi bile su u prvoj polovini ožujka u dnevnom prosjeku za 6,5 posto veće nego u veljači, izračunao je Reuters na temelju podataka o dnevnim pošiljkama preko Turske i Ukrajine.

Od prošle godine ruski plin više ne stiže u Europu plinovodima Jamal-Europa i Sjeverni tok već samo preko Turske i Ukrajine, plinovodima Turski tok i Družba.

U Europu je u prvih 15 dana ožujka tim pravcima u prosjeku stizalo 71,9 milijuna kubičnih metara ruskog plina dnevno, u usporedbi s prosječnih 67,5 milijuna kubičnih metara dnevno tijekom veljače, izračunao je Reuters.

Ukupno je u prvoj polovini ožujka isporučeno 1,08 milijardi kubičnih metara. Oko 455 milijuna kubičnih metara - 30,3 milijuna dnevno - prošlo je kroz Tursku, a 623 milijuna- 41,6 milijuna dnevno - kroz Ukrajinu.

Isporuke su tako u prvoj polovini ožujka još uvijek bile znatno slabije nego u prosincu kada je Gazprom u prosjeku isporučivao oko 81,9 milijuna kubičnih metara dnevno.

Od početka godine Gazprom je Europi isporučio ukupno 4,8 milijardi kubika plina, prema izračunima Reutersa.

Prošle je godine Rusija Europi isporučila oko 62 milijarde kubičnih metara plina, različitim rutama.

Izračuni se temelje na podacima Gazproma o dnevnim isporukama kroz Ukrajinu i podacima Europske mreže operatora prijenosnog sustava (ENTSOG), napominje Reuters, dodavši da je ruska kompanija početkom godine prestala objavljivati izvješća o izvozu.

Tvrtka nije odgovorila na upit da komentira brojke.

Ruski izvoz u zemlje izvan Zajednice Neovisnih Država (ZND), uključujući Kinu i Tursku, smanjio se lani za gotovo 46 posto, na 100,9 milijardi kubičnih metara, prema podacima samog Gazproma.