Međunarodno predstavljanje novog ruskog lovca MiG-35 održano je u podmoskovskim Lukovicama. Zrakoplovi, koji je ranije predstavljen predsjedniku Ruske Federacije, Vladimiru Putinu, mogli su vidjeti predstavnici 30 zemalja, prenosi Ruski vijesnik.

Lovac, čija su ispitivanja tek počela, već je demonstrirao na nebu elemente svojih akrobatskih sposobnosti. Cijelu godinu nad MiG-35 će se provoditi tvornička ispitivanja u podmoskovskom Letačko-istraživačkom institutu "Gromov", rekao je za TASS generalni direktor tvrtke, Pavel Vlasov. Poslije navedenih ispitivanje čekaju ga državna ispitivanja. Tek kada i ta ispitivanja završe, ministarstvo obrane će početi s narudžbama novih lovaca. Ranije je predsjednik Objedinjeneje avijastrojiteljnoje korporacije ( OAK ), Jurij Sljusar rekao kako će MiG-35 2019. ući u serijsku proizvodnju.
 

Glavni laki lovac

MiG-35 će u budućnosti postati jedini laki lovac ruskog ratnog zrakoplovstva, zamijenivši u toj ulozi MiG-29, rekao je glavni zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva, Viktor Bondarjev, koji je dao visoku ocjenu novoj uzdanici ruskog ratnog zrakoplovstva.

"Radi se o prekrasnom zrakoplovu, s odličnim karakteristikama, koji može riješavati zadaće kako na kopnu, tako i u zraku, a u budućnosti će se moći primjenjivati i u slučaju lokalnih sukoba, poput onog u Siriji", - rekao je general ruskoj agenciji TASS.

Po njegovim riječima, narudžbe novih lovaca će ići po potrebi, pri tome ne pojasnivši o kojoj se brojci radi, jer točnih brojki zasad nema, iako su ranije mediji citirali Bondarjeva o mogućoj nabavci 170 novih lovaca. "Sve će se nabavljati po potrebi. Nećemo sigurno sutra sve kasirati i kupiti 170 novih zrakoplova. Zasad nitko ne može reći koliko ćemo ih kupiti", - pojasnio je glavni zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva.

U MiG-35 vide i izvozni potencijal, jer je Rusija spremna opet ponuditi dotičnog lovca Indiji, rekao je zamjenik premijera Dmitrij Rogozin. po njegovim riječima, o tome će se raspravljati na konferenciji predstavnika vojne industrije dvaju strana koja će se održati na proljeće.

MiG-35 bio je jedna od komponenti indijskog tendera MMRCA prema kojem je Indija trebala naručiti 126 lovaca. Tada je ruski zrakoplov "izgubio utrku" od francuskog Dassault Rafale, koji je već odavno u serijskoj proizvodnji i koristi se u francuskom ratnom zrakoplovstvu kao i mornaričkom ratnom zrakoplovstvu Francuske. Poslije višegodišnjih pregovora, Indija je kupila direktno 36 Rafalea, odustavši od ranijih planova oko licencne proizvodnje istih u Indiji.
 

Osobine zrakoplova

MiG-35 je u osnovi daljnji razvitak MiG-29M/M2 i mornaričkih MiG-29K/KUB. Spada u 4++ generaciju zrakoplova, kao i lovac Su-35S koji je trenutno posljednji predstavnik odnosno model serije Su-27.

Što se tiče udaljenosti koju može prijeći, MiG-35 je bolji 1.5 puta od MiG-29, a može se koristiti i za nadopunu goriva u zraku pošto se na mjesto drugog pilota može ugraditi dodatni tank s gorivom za ovakve situacije, rekao je glavni razvojni inženjer OAK-a, Sergej Korotkov ( koji je ranije bio na mjestu direktora tvrtke MiG ).

Potpuno modernizirani motor RD-33 modifikacije MK, omogućuje novom lovcu postizanje brzina većim od 2.2 Macha. Po riječima Korotkova, zamjena motora se može obaviti "na terenu" za sat vremena, odnosno, točnije, 58 minuta, što je jedan od najboljih rezultata na svijetu.
Na samom predstavljanju se isticala manevrabilnost MiG-35, koja će ga, prema ocjenama glavnog razvojnog inženjerea OAK-a, učiniti najboljim zrakoplovom za "dog fight" borbe ( u zraku ).

Korotkov je dodao, kako radar na MiG-35 može pratiti 30 ciljeva istovremeno, na udaljenosti do 160 km. Od naoružanja - na osam točaka ovješenja nalaziti će se spektar oružja klasas "zrak-zrak" i "zrak-zemlja", a u OAK i ruskom ratnom zrakoplovstvu se nadaju kako će zrakoplov moći koristiti i lasersko oružje.

MiG pete generacije

Rogozin je rekao kako će "MiG" napraviti i borbeni zrakoplov pete generacije. "Napravit ćemo Mikojan-Gureviča pete generacije", - rekao je zamjenik premijera.

Rusija trenutno ima samo jedan borbeni zrakoplov pete generacije - PAK-FA, tvrtke "Suhoj", koji je svoji prvi let imao 2010. godine. Ranije su "MiG" kao i rusko ratno zrakoplovstvo, razmišljali o razvoju lakog lovca pete generacije, koji neće konkurirati PAK-FA zbog razlika u klasi.

Kao njegova osnova, ranije je rečeno u tvrtki, mogao bi biti upravo MiG-35.