Moskovske snage počele su pokrivati neke od svojih jurišnih zrakoplova automobilskim gumama. Analitičari kažu da bi to mogao biti improvizirani pokušaj da ih se zaštiti od napada ukrajinskih dronova, piše CNN. Satelitske snimke Maxara iz zračne baze Engels, duboko u Rusiji, pokazuju dva strateška bombardera Tu-95 s automobilskim gumama na vrhu trupa zrakoplova.

Taj bi potez mogao imati ograničen učinak, smatra Francisco Serra-Martins iz tvrtke koja proizvodi dronove One Way Aerospace, čije su dronove koristile ukrajinske snage. "Avioni će se i dalje moći vidjeti pod infracrvenim kamerama", rekao je za CNN.
 


"Iako se čini prilično šašavim, čini se da pokušavaju dati sve od sebe kako bi dodatno oklopili avione. Hoće li funkcionirati ovisi o tome koja je bojeva glava na projektilu/dronu", rekao je analitičar Steffan Watkins. Vojni dužnosnik NATO-a rekao je za CNN da je Alijansa upoznata s ovim.

“Vjerujemo da su gume namijenjene za zaštitu od dronova”, rekao je dužnosnik za CNN. "Ne znamo hoće li ovo imati ikakvog učinka."

Ukrajina je posljednjih tjedana postala sve hrabrija u gađanju strateških ciljeva unutar Rusije dronovima. Prošlog tjedna je napadnuto šest ruskih regija, uključujući Moskvu, u najvećem napadu dronovima na njezin teritorij otkako je započela invazija. U gradu Pskovu, u blizini estonske granice, nekoliko transportnih zrakoplova navodno je oštećeno kada su dronovi gađali zračnu luku.

Ranije u kolovozu Ukrajina je rekla da je izvela napade dronovima na baze u kojima su smješteni nadzvučni bombarderi duboko u ruskom teritoriju.