Rusija je izvijestila o rekordnoj žetvi žitarica, dok se u isto vrijeme nosi s optužbama da je pokrala usjeve s okupiranih ukrajinskih teritorija, piše Hina.

“Do danas je požnjeveno 159 milijuna tona bruto. Očekujemo da će to neto iznositi oko 150 milijuna tona”, rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Žito s ukrajinskog teritorija koji je Rusija nezakonito anektirala kršeći međunarodno pravo, navodno je uključeno u ukupni rezultat.

Ukrajina je više puta optuživala Rusiju za krađu žita u velikim razmjerima.

Američka svemirska agencija NASA izvijestila je u studenom da se na temelju analize satelitskih snimaka vidi da je Rusija već požnjela 5,8 milijuna tona pšenice s okupiranih ukrajinskih područja u vrijednosti od oko milijardu dolara.

Međutim, čak i ako se isključi pokradeno žito, čini se da su rezultati žetve značajno bolji u usporedbi s prošlom godinom kada je požnjeveno oko 120 milijuna tona žitarica.

Prethodna rekordna žetva u Rusiji je bila 2017. godine s prinosom od 135 milijuna tona. Petrušev je ustvrdio i da je u 2022. požnjeveno ili ubrano i više šećerne repe, soje, uljane repice, krumpira, voća i povrća, nego prošle godine.

Rusija je među vodećim svjetskim izvoznicima žitarica i uspješna ruska žetva ima veliki utjecaj na cijene žitarica na međunarodnom tržištu.

Cijene žitarica značajno su porasle ove godine, velikim dijelom potaknute utjecajem rusko-ukrajinskog rata i ruske pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka.

Moskva je najavila planove za udvostručenje izvoza žitarica u 2023. godini, navodi Hina.