Rusko ministarstvo obrane objavilo je prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila iz ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, prenosi agencija France Presse.

Humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporožja, preko luke Berdjansk pod ruskom kontrolom, bit će otvoren od 10 sati po lokalnom vremenu, priopćilo je ministarstvo.

"Kako bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da se provede uz izravno sudjelovanje Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice i Međunarodnog odbora Crvenog križa", stoji u priopćenju ministarstva. Ministarstvo je priopćilo i da je pristalo na prijedlog Kijeva da se otvore četiri nova humanitarna koridora od Mariupolja do Zaporožja.

Novi napadi

Ukrajinske snage pripremaju se za nove napade na istoku zemlje gdje Rusi jačaju vojnu prisutnost, nakon što su pretrpjeli neuspjehe u blizini glavnog grada Kijeva, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U ranojutarnjem video obraćanju, Zelenskij se osvrnuo na pokrete ruskih trupa od Kijeva i Černihiva, rekavši da to nije povlačenje nego “posljedica rada naših branitelja”.

Istaknuo je i da je uočeno gomilanje ruskih snaga s ciljem novih udara na područje Donbasa, te da se Ukrajina za to priprema.

Inače, Rusija je nedavno najavila da će “radikalno smanjiti” svoje “vojno djelovanje u smjeru Kijeva i Černihiva” i da će se usredotočiti samo na područje Donbasa, na istoku zemlje.

Zelenskij je rekao i da se mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije nastavljaju “no za sada postoje samo riječi, ništa konkretno”.