Moskva je u četvrtak ponudila državljanstvo za oko 3 milijuna Ukrajinaca iz ratom pogođenih regija na granici s Rusijom, a taj je potez već razljutio Kijev i Europsku uniju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin program je pokrenuo ove godine kako bi ubrzao proces dobivanja državljanstva za stanovnike ukrajinskih regija Doneck i Luhansk u kojima pola desetljeća traju sukobi ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Kijev i EU osuđuju taj plan.

Moskva je na sličan način dala državljanstvo stanovnicima ukrajinskog poloutoka Krima nakon što ga je okupirala i anektirala 2014.

Sveukupni broj onih koji mogu prihvatiti ponudu je oko 3 milijuna stanovnika Ukrajine, kazala je čelnica odjela za migracije ministarstva unutarnjih poslova Valentina Kazakova, prenosi državna novinska agencija TASS. Ta brojka ranije nije spominjana.

Ukrajina je zaprijetila da će oduzeti ukrajinsko onima koji uzmu rusko državljanstvo, a EU je najavila da neće priznati ruske putovnice stečene kroz taj program.

Sukob između dviju strana izbio je početkom 2014., nakon što su Ukrajinci zbacili proruskog predsjednika i okrenuli se Zapadu.

U sukobima je do danas poginulo više od 13 tisuća ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda.

(Hina)