Rusija Kubi za obrambeni sektor odobrila zajam od 38 milijuna eura, potvrdio je visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane.

Dogovor o zajmu je prvi put objavljen u studenome, nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kubanskog predsjednika Miguela Diaz-Canela u Moskvi, a danas je voditelj ruske Federalne savezne službe za vojno-tehničku suradnju Dimitrij Šugajev potvrdio da je zajam odobren.

Kuba je blizak saveznik Venezuele

Komunistička Kuba je bliski saveznik Venezuele, gdje se predsjednik Nicolas Maduro, koji uživa potporu Moskve, suočava s pritiskom oporbe i zapadnih vlada da odstupi s vlasti.

Privatne sigurnosne agencije koje rade za rusku vojsku i obavljaju tajne misije za državu prošli su mjesec poslale svoje ljude u Venezuelu, a jedan od izvora tvrdi da su tamo otišli preko Kube.

Šugajev je za dnevni list Kommersant kazao da je Rusija zabrinuta zbog krize u Venezueli te da ne razmišlja o slabljenju obrambene suradnje s Caracasom nego će i dalje isporučivati oružje kako je prethodno dogovoreno i pomagati u izgradnji vojnih postrojenja.