Kremlj je negirao u četvrtak da napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu imaju za cilj civile, ali je priopćio da bi Kijev mogao “okončati patnje” svog stanovništva ispunjavanjem ruskih zahtjeva za rješenjem sukoba.

Višestruki raketni baraži po energetskoj infrastrukturi širom Ukrajine tijekom proteklih nekoliko tjedana prinudili su milijune ljudi da se satima i danima suočavaju s nestašcima struje, vode i prekidima u grijanju, u vrijeme dok su vanjske temperature pale ispod točke smrzavanja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, međutim, novinarima da nije bilo napada po “socijalnim” metama – posebna pažnja je posvećena tome”.

''Što se tiče meta koje su direktno ili indirektno povezane s vojnim potencijalom, one su, u skladu s tim, meta udara'', kazao je.

Peskov je upitan kako se patnje ukrajinskog civilnog stanovništva mogu pomiriti s pozicijama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin je izjavio da Rusija ne želi uništiti Ukrajinu ili njen narod.

''Čelništvo Ukrajine ima svaku priliku da da vrati situaciju u normalu kao način ispunjenja zahtjeva ruske strane, i u skladu s tim, okonča sve moguće patnje među stanovništvom'', kazao je Peskov, prenosi Reuters.