Rusija je u četvrtak kaznila kompaniju Meta, vlasnika Twittera i Facebooka te TikTok jer nisu izbrisali sadržaj koji vlada smatra ilegalnim, objavio je sud u Moskvi o toj posljednjoj u nizu kazni za zapadne tehnološke divove.

Moskva je pojačala pritisak na internetske kompanije zbog, kažu kritičari, želje da proširi kontrolu nad internetom, što bi moglo dovesti do ograničavanja individualnih i poduzetničkih sloboda. Sud je odredio da Meta mora platiti 177.000 dolara, Twitter 150.000, a TikTok 75 tisuća dolara.

Twitter, Facebook i TikTok zasad nisu komentirali tu odluku. Meta, zajedno s vlasnikom Googlea Alphabetom, naći će se kasnije u prosincu pred sudom zbog kršenja ruskog zakona o internetskom sadržaju i moglo bi ih se kazniti određenim postotkom zarade u Rusiji.

Rusija je u ožujku smanjila brzinu Twitteru zbog objave dječje pornografije, informacija o konzumiranju droge i poziva maloljetnicima da počine samoubojstvo, objavio je državni regulator Roskomnadzor. Twitter odbacuje optužbe da služi kao platforma za promicanje nezakonitog ponašanja.