Ruski sud novčano je kaznio Facebook sa šest milijuna rublji i aplikaciju za poruke Telegram s 11 milijuna rublji jer nisu uklonili protuzakonit sadržaj, što je novi udarac Rusije u sukobu s velikim tehnološkim kompanijama.

Moskva je posljednjih mjeseci poduzela korake za reguliranje i ograničavanje moći društvenih mreža i tehnoloških divova, izričući manje kazne za nedozvoljene sadržaje, istovremeno nastojeći primorati strane tvrtke da otvore svoje urede u Rusiji i pohranjuju osobne podatke Rusa na teritoriju Rusije.

Očekuje se tužba i protiv Twittera

Moskovski sud u okrugu Tagansky rekao je da je Facebooku izrekao kaznu od šest milijuna rublji za dva različita administrativna prekršaja na osnovu obveze vlasnika internetskih stranica da brišu nedozvoljene informacije. Telegram je kažnjen za tri različita prekršaja, rekao je sud. Facebook i Telegram za sada nisu komentirali presude.

Očekuje se da ruski sud kasnije danas donese presudu po dvije slične optužbe i protiv Twittera.

Rusija je u travnju kaznila Twitter s 118.000 dolara zbog odbijanja zahtjeva za brisanje tvitova koji pozivaju mlade na prosvjede sredinom siječnja protiv uhićenja Alekseja Navalnog, kritičara Kremlja, a sadržaji na toj mreži se od tada u Rusiji sporo učitavaju.