Rusija i Saudijska Arabija, dva najveća svjetska proizvođača sirove nafte, zamrzavaju proizvodnju nafte. Ovo je odlučeno nakon sastanka predstavnika Rusije i Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) u Dohi. Dakle, zamrzavaju količinu proizvodnje sirove nafte, što bi trebalo smiriti pad cijena nafte, zapravo uzrokovati povećanje.

Olivier Jakob, šef konzultanata u Petromatriks GmbH, je kazao da zamrzavanje proizvodnje neće napraviti veliki zaokret, ali da to stvara bolje temelje za oporavak cijena u narednom periodu. Predstavnici Katara i Venezuele su se složili da sudjeluju u zamrzavanju.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, Saudijska Arabija je proizvodila 10,2 milijuna barela nafte na dan u siječnju, što je ispod rekorda od 10,5 milijuna barela dnevno, koji je zabilježen u lipnju 2015. godine. Rusijia je dnevno proizvela gotovo 10,9 milijuna barela u istom mjesecu, što je prema službenim podacima svjetski rekord.

Katar će voditi nadzor sporazuma o zamrzavaju proizvodnje, rekao je ministar energetike Mohamed bin Saleh al-Sada na konferenciji za novinare. Katar trenutno predsjedava organizacijom OPEC, čije su članice države koje kontroliraju 80 posto dokazanih rezervi nafte u svijetu.

Barel brent nafte poskupio je za 3,94 posto, na 34,7 dolara, a barel sirove nafte u SAD-u košta 30,75 dolara poslije poskupljenja za 4,45 posto.