Rusija bi mogla na neko vrijeme zamrznuti dijalog s Europskom unijom, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dan pošto je blok odlučio nametnuti njegovoj zemlji sankcije zbog trovanja oporbenog političara Alekseja Navaljanog, piše Hina.

"Ljudi odgovorni za vanjsku politiku na Zapadu ne razumiju potrebu za zajedničkim dijalogom", rekao je Lavrov u raspravi u jednom klubu.

"Posebno zato jer (predsjednica Europske komisije) Ursula von der Leyen kaže da geopolitička suradnja sa sadašnjim ruskim vlastima ne funkcionira. Pa neka bude, ako oni tako žele", rekao je Lavorv na raspravi u klubu Valday.

Optužio je Europsku uniju da sve više "preuzima američki stil prijetnje i kažnjavanja država sankcijama".

Takvu izjavu ruski šef diplomacije dao je dan pošto su se njegovi europski kolege na sastanku u Bruxellesu dogovorili da će Moskvi nametnuti nove sankcije zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

"Postignut je politički dogovor o provedbi njemačko-francuskog prijedloga o uvođenju restriktivnih mjera protiv onih koji su povezani s tim pokušajem ubojstva. Odluku će provesti tehnička tijela Vijeća", rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Njemačka i Francuska predložile su sankcije uz obrazloženje da nisu dobili vjerodostojno objašnjenje iz Moskve za činjenicu da je u tijelu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pronađen nervni agens novičok, razvijen za vrijeme Sovjetskog Saveza

Mjere uključuju zamrzavanje imovine kao i zabranu putovanja osobama odgovornima za trovanje.

Navaljni (44), vodeći ruski oporbeni vođa oporavlja se u Njemačkoj nakon što je otrovan novičokom u Sibiru u kolovozu. Optužio je Putina da je naredio taj napad na njega, ali ruska vlada niječe bilo kakvu umiješanost.

Testovi provedeni u nekoliko laboratorija potvrdili su trovanje novičkom koji je također bio upotrijebljen, prema nalazima britanske vlade, 2018. godine u trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u britanskom gradu Salisburyju.