Moskva upad kosovsko-albanskih specijalnih postrojbi u dio Kosovske Mitrovice koji naseljavaju Srbi i uhićenje četiri lokalna žitelja smatra novom provokacijom Prištine, usmjerenom na protjerivanje kosovskih Srba iz tog kraja priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

''Očigledno nastavljanje politike Prištine zasnovane na etničkom čišćenju i raspirivanju "trgovinskog rata" na Balkanu, u skladu je s odlukom "vlade" Kosova od 22. studenoga da se carine za srpsku robu, uključujući prehrambene proizvode, ljekove, tiskanu produkciju, u južnoj srpskoj pokrajini povećaju za sto posto'', ističe moskva.

Računica je stvaranje nepodnošljivih uslova za život srpskog naroda na svojim ognjištima, dodaje se.

"Odlučno osuđujemo to što Priština razvija spiralu sukoba. Iznenađuje i povlačenje međunarodnih snaga na Kosovu koje, podsjećamo, funkcioniraju na osnovu mandata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i u obavezi su ne samo propisno reagirati na provokacije, nego i djelovati preventivno kako bi se izbjegao rast napetosti", upozorilo je Ministarstvo.

Stiče se utisak, kako je navedeno, da Europska unija i SAD, koji godinama štite kosovske Albance, ili nisu u stanju obuzdati svoje štićenike, ili ih potiču na agresivnu politiku.

"U vezi s tim smatramo da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koji preduzima sve napore za smanjenje napetosti", istaknulo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.