Ruska vlada predstavila je crne prognoze kada je posrijedi ono što očekuje Ruse nakon višemjesečne izoliranosti i pada cijena nafte.

Gotovo jedanaest mjeseci nakon pripojenja Krima velika javna poduzeća zbog zapadnih sankcija ne uspijevaju doći do financijskih sredstava na međunarodnim tržištima. Ogroman gubitak vrijednosti nafte u šest mjeseci pogađa glavni sektor ruske gospodarske aktivnosti, a odražava se i na proračunska sredstva.

Urušavanje rublja koji je izgubio polovinu vrijednosti u odnosu na dolar u samo godinu dana krajem godine pretvorio se u monetarnu krizu bez presedana od dolaska na vlast Vladimira Putina prije 15 godina. Stanovnici su povukli ušteđevinu iz banaka, a inflacija je ogromna.

No iako je gospodarska aktivnost uspjela u 2014. djelomično odoljeti takvom trendu s porastom BDP-a za 0,6 posto, vlasti imaju crne prognoze za predstojeće mjesece te najavljuju da će morati prilagoditi svoja gospodarska predviđanja pogoršanju općeg stanja u posljednjih nekoliko tjedana.

U 2015. predviđamo održavanje cijene nafte na aktualnih 50 dolara po barelu, rekao je ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev. To je značajan pad BDP-a, za oko tri posto, unatoč tomu što je vlada dosad predviđala pad za 0,8 posto.

Ministar je upozorio i da će masovni bijeg kapitala iz zemlje, koji je prošle godine dosegnuo rekordnu razinu u postsovjetskom razdoblju Rusije i iznosio je oko 150 milijarda dolara, u 2015. iznositi oko 115 milijarda dolara. Ulaganja bi se, kazao je, mogla smanjiti za 13 posto, a industrijska proizvodnja pasti za 1,6 posto.

Vlada očekuje i pad maloprodaje za osam posto, iako je prošle godine zabilježen porast od 2,5 posto. Ogromna inflacija, osobito nakon urušavanja rublje nakon embarga na većinu prehrambenih proizvoda iz europskih zemalja i SAD-a, već je prešla 13 posto, a stručnjaci očekuju da će vrhunac dosegnuti u proljeće kada će iznositi između 15 i 20 posto.

HRT