Rusija će u roku od dva tjedna isporučiti Siriji protuzračni raketni sustav S-300, izjavio je ministar obrane Sergej Šojgu tjedan dana nakon što je Rusija okrivila Izrael za rušenje ruskog vojnog zrakoplova u Siriji.

Pad zrakoplova u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika prisilio je Moskvu da poduzme "odgovarajuće mjere kako bi zaštitila ruske vojnike koji se bore protiv međunarodnog terorizma u Siriji", izjavio je Šojgu.

"S-300, moderan sustav protuzračne obrane, bit će dostavljen sirijskim vojnim snagama u roku od dva tjedna," rekao je Šojgu. Sustav će "uvelike povećati bojne sposobnosti sirijske vojske", dodao je.

Kremlj je objavio da ta odluka nije uperena protiv neke treće zemlje nego je cilj povećati stupanj zaštite ruskih snaga.

Rusija, koja podupire vladajući režim u Siriji, izjavila je kako je sirijska protuzračna obrana greškom srušila ruski Il-20 nedugo nakon što su izraelski zrakoplovi pogodili obližnju metu. Rusija je okrivila Izrael za stvaranje opasnih okolnosti koje su dovele do pada ruske letjelice.

Izraelci pak tvrde kako će poraditi na tome da im se vojne misije ne poklapaju s onima ruskih snaga, no ne planiraju obustaviti svoje misije. Izrael je dugo lobirao protiv toga da Moskva isporuči sustav S-300 Siriji.