Ukrajina je objavila da su ruske snage izvele desetke napada na istok i jug zemlje dan nakon što je ukrajinski predsjednik priznao da je situacija za njegove snage "ekstremno teška" jer nemaju dovoljno streljiva, a SAD je uskratio pomoć nakon gotovo dvije godine ratovanja.

Napadi se događaju u trenutku kada Ukrajina slavi 10. godišnjicu smrti desetaka prosvjednika u Kijevu tijekom Revolucije dostojanstva ili Majdanske revolucije, što je dovelo do pada čelnika zemlje koje je podržavala Moskva. To je označilo i početak aneksije Krima te proruske separatističke pobune na istoku zemlje.

"Prošlo je deset godina od početka pokušaja da nas se uništi i da se uništi našu neovisnost", napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. "Ali izdržali smo prije deset godina i držimo se i danas", dodao je. Rusija "je pokušala pretvoriti nas u koloniju, ali nije postigla svoj cilj. Pobijedit ćemo", rekao je predstojnik ureda predsjednika Andrij Jermak.

84 napada

Ukrajinski glavni stožer objavio je jutros da je Rusija u zadnja 24 sata izvela 84 napada uvjeravajući da ih je ukrajinska vojska sve "odbila". Napadi su izvedeni nakon što je Rusija u subotu zauzela Avdijivku u Donjeckoj oblasti. Kod Avdijivke Rusija je izvela 9 napada, a kod Marijinke, jugozapadno od Avdijivke, 21 te 14 u području Bahmuta i 11 u Zaporiškoj oblasti.

U području Avdijivke "Rusi se pregrupiraju, postigli su svoje taktičke ciljeve" i "vjerojatno će prebaciti postrojbe prema drugim sektorima", istaknuo je glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Lihovij. "Situacija je ekstremno teška na nekoliko točaka linije bojišta, gdje su ruske postrojbe koncentrirale maksimum rezervista", rekao je u ponedjeljak navečer Zelenski.

"One profitiraju od kašnjenja pomoći Ukrajini", dodao je referirajući se na to što je američki Kongres blokirao 60 milijardi američkih dolara vojne pomoći Ukrajini.

Kijevu nedostaje topničkog streljiva, raketa za protuzračnu obranu i oružja dugog dometa. Vojska također teško obnavlja svoje redove nakon neuspjeha protuofenzive u ljeto 2023. Ruske snage nastavljaju gotovo svaki dan bombardirati područja daleko od glavnih borbi.

Petero civila poginulo je tako u ruskom napadu na selo u regiji Sumi, na sjeveroistoku Ukrajine, uz rusku granicu, objavila je u utorak ukrajinska vojska. Protuzračna obrana objavila je da je uništila 23 drona Šahid ispaljena u noći na utorak na nekoliko ukrajinskih regija.