Prema navodima stručnjaka, flota od osam brodova koju će Rusija koristiti za spašavanje određenih dijelova oružja i opreme s potopljene krstarice "Moskve" će uključiti i 110 godina star brod Kommuna.

Ruska mornarica pokušava spasiti osjetljive materijale iz olupine raketne krstarice Moskva, koja je potonula nakon što je prema tvrdnjama ukrajinske strane pogođena dvjema protubrodskim raketama Neptun.

Dio flote brodova koja će sudjelovati u spašavanju je i najstariji brod u aktivnoj vojnoj službi, 96 metara dug katamaran Kommuna. Kommunu ruska mornarica koristi za prijenos spasilačke podmornice AS-28, piše Klix.ba.

Kommuna je u osnovi velika putujuća portalna platforma koja se sastoji od hrpe velikih čeličnih lukova koji se protežu od jednog do drugog trupa broda. Njezina osnovna funkcija je da spušta i diže razne teške predmete iz vode.

Izgradnja broda je počela 1912. godine za potrebe ruske carske flote, porinut je 1913. godine, a u službu mornarice je ušao 1915. godine pod imenom Volkhova. Brod je služio u ruskoj carskoj floti, sovjetskoj i ruskoj mornarici te je preživio dva svjetska rata i građanski rat u Rusiji koji je uslijedio nakon Oktobarske revolucije.

Nije sigurno šta će Rusi pokušati spasiti s "Moskve", samo izvlačenje čitavog broda je u principu nemoguće. Potraga i spašavanje mogu uključivati radio sustave, tajne kodove i bilo koje oružje koje bi moglo biti zanimljivo stranim silama.

Osim toga predmet spašavanja mogu biti i tijela potencijalno poginulih mornara. U danima nakon potapanja Moskve pojavile su se spekulacije da je bila naoružana i nuklearnim bojevim glavama, ali Pentagon je odbacio te navode.

Dnevnik.ba