Ministarstvo financija i trezora BiH prihvatilo je ruski prijedlog za vraćanje duga, ali je ruskom ministarstvu financija predložilo novu raspodjelu, izvijestila je ATV.
U pismu se odbija ruski prijedlog da klirinški dug od 125 milijuna dolara direktno uplati entitetima po omjeru 67% za Federaciju BiH i 33% za Republiku Srpsku.

Ta sredstva bi, trebalo dijeliti po zakonom definiranoj formuli: 10% institucijama BiH, 58 % Federaciji, 29 % Republici Srpskoj i 3% Brčko Distriktu.

“Mi smo dogovorili onako kako je trebalo, u skladu sa zakonom i ostalo i čekamo izjašnjenje ruskog ministarstva o provedbi tog dogovora”, rekao je ministar finacija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Brojkama govoreći, institucije BiH trebale bi dobiti oko 22 milijuna, Federacija 128, Republika Srpska 65 i Brčko distrikt oko 6 milijuna KM. Na novi odgovor iz Moskve čeka se već dva mjeseca.
Iz rukog ministarstva finacija nisu odgovorili ni na upit ATV-a. U Vladi Republike Srpske vjeruju da će se ovaj put svi načekati.

“Da je država BiH kredibilna, da su tamo instiucije koje rade svoj posao, znate kako bi oni reagirali, zgrabili tu priliku i prvo spasili sebi obraz, Ruskoj Federaciji rekli hvala lijepo i taj novac stavili u pogon. Oni kalkuliraju, čekaju da prođu izbori”, rekla je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Dug od 125 milijuna dolara nastavo je na osnovu robne razmjene bivše Jugioslavije sa bivšim Sovjetskim Savezom. Rusija je problem duga riješila sa svim bivšim jugoslovenskim republikama osim sa Bosnom i Hercegovinom.