Tijekom svjedočenja na senatskom Odboru za oružane snage američki ministar odbrane Ashton Carter optužio je Rusiju za "zveckanje nuklearnim oružjem" i izrazio zabrinutost zbog namjere Moskve da obavi generalni remont svojih sustava atomskog oružja, javlja AFP.

"To je ozbiljno pitanje o posvećenosti njenih lidera strateškoj stabilnosti i njihovom poštivanju sporazuma protiv uporabe nuklearnog oružja", rekao je Carter u zračnoj bazi Minot u Sjevernoj Dakoti, nedaleko od kanadske granice.

Rusija bi, po Carterovu mišljenju, htjela razmjestiti više nuklearnog oružja danas nego što je to činio nekadašnji Sovjetski Savez tijekom hladnog rata. Carter je dodao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti s izgradnjom nove generacije nuklearnog oružja, što će koštati više od stotinu milijardi dolara.

Američki ministar obrane je ranije izjavio kako Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Iran te posebno grupa Islamska država Irak i Levant predstavljaju pet najvećih vojnih izazova za Sjedinjene Američke Države.