"Rizik od sukoba između i unutar država u idućih će se pet godina povećati do razine koja nije viđena od Hladnog rata jer globalni rast slabi, poredak nakon Drugog svjetskog rata se urušava, a antiglobalizacija podgrijava nacionalizme", navodi se u izvješću američke obavještajne službe.

"Spomenute tendencije će se približavati jedna drugoj tempom bez presedana i učiniti vladanje i suradnju težom te će promijeniti prirodu moći - radikalno mijenjajući globalnu sliku", ocjenjuje se u izvješću "Globalni trendovi: paradoks i napredak" američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća.

Teze navode čimbenike koji će oblikovati "turobnu i tešku blisku budućnost", uključujući agresivniju Rusiju i Kinu, regionalne sukobe, terorizam, sverastuću dohodovnu nejednakost, klimatske promjene i spori gospodarski rast.

"Upravljanje", stoji u izvješću, "postat će zahtjevnije jer problemi poput globalnih klimatskih promjena, uništavanja okoliša i zdravstvenih prijetnji zahtijevaju kolektivnu akciju, u trenutku kada takva suradnja postaje teža".

Izvješće namjerno izostavlja analizu američke politike ili odluka, no upozorava na složenost poteškoća s kojima će se Trump morati uhvatiti u koštac kako bi ispunio izborna obećanja poput poboljšanja odnosa s Rusijom, dostizanja Kine na gospodarskoj bojišnici, povratka radnih mjesta u SAD i poraza terorizma.

Izvješće, koje uključuje intervjue s akademicima, financijskim stručnjacima i političarima iz cijelog svijeta, istraživalo je političke, društvene i tehnološke trendove za koje autori smatraju da će oblikovati svijet od danas do 2035.