U kolovozu 2018. godine na svemirskoj letjelici Sojuz MS-09 pojavila se dva milimetra široka rupa, koja je i dan danas predmetom kontroverzi.. Rusija naime tvrdi da zna o čemu je točno bila riječ, no čini se da NASA-u o tome nitko nije obavijestio, a kako stvari stoje - niti neće.

Govoreći na znanstvenoj konferenciji za mladež u Rusiji, šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin otkrio je auditoriju da je istraga oko tog incidenta bila plodonosna, prenosi Zimo.co.

''Rupa se nalazila u boravišnom prostoru kapsule i otad je već odvano nestala prilikom povratka kapsule na Zemlju. Mi smo uzeli uzorke. Znamo što se točno dogodilo, ali nećemo vam reći. Moramo zadržati barem neku razinu tajnovitosti'', rekao je Rogozin, a njegove riječi prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Spomenutu rupu, nakon što je otkrivena, astronauti su začepili ljepilom i samoljepivom vrpcom. Isprva se pomislilo da je možda riječ o mikrometeoritu, no kasnije se zaključilo da je rupa najvjerojatnije nastala uporabom bušilice. Je li rupa nastala namjerno ili slučajno, na Zemlji ili u svemiru, dosad nije otkriveno.

Sojuz u pitanju uspješno se spustio na Zemlju još u prosincu 2018. godine, no bez boravišnog dijela kapsule, koji je odbačen i koji je izgorio u atmosferi pri povratku na Zemlju.

Rogozin je u međuvremenu odbacio medijske natpise da je rupa nastala kao rezultat pogreške u proizvodnji.

Sve u svemu, šefu NASA-e Jimu Bridenstineu se nije svidjelo to što je Rogozin rekao i smatra da bi NASA-a o tome trebala biti obaviještena.

''Meni nisu ništa rekli. Ne bi htio da jedna stvar naruši naše odnose, ali jasno da je nedopustivo da postoje rupe na Međunarodnoj svemirskoj postaji'', smatra Bridenstine, prenosi Zimo.co.

Bridenstine je najavio i razgovor s Rogozinom po tom pitanju.