Ruska obrambena industrija počela je razvijati koncepte za borbeni zrakoplov šeste generacije, koji će u budućnosti zamijeniti najnoviji ruski borbeni zrakoplov pete generacije, Suhoj Su-57.

Baš kao što to rade američko ratno zrakoplovstvo i američka mornarica, Rusi istražuju širok spektar koncepata, uključujući udruživanje pilotskih s bespilotnim letjelicama, usmjerena energetska oružja te hiperzvučna rješenja.

Isto tako, Rusi su već u procesu izrade posve novog i revolucionarnog radarskog sustava te tehnologije elektro-optičkih senzora, dizajniranih tako da mogu otkriti i poraziti takozvanu "stealth" tehnologiju.

Radar koji će praktički nacrtati tip zrakoplova kojeg vidi

Jedan od sustava koji se razvijaju za potencijalni novi zrakoplov šeste generacije u Rusiji, jest i radio-fotonički radar.

"Radio-fotonički radar moći će vidjeti dalje od postojećih radara, prema našim procjenama. Dok njime osvijetlimo neprijatelja s rasponom frekvencija bez presedana dosad, znat ćemo njegovu poziciju s najvećom preciznosti, a nakon obrade tih podataka, moći ćemo dobiti gptpvp fotografsku sliku te neprijateljske letjelice", ističe za agenciju TASS Vladimir Mikejev, savjetnik prvog zamjenika izvršnog direktora tvrtke KRET, koja se bavio radio-elektroničkim tehnologijama.

Prema riječima Mikejeva, novi radio-fotonički radar bit će i znatno otporniji na neprijateljske pokušaje ometanja njegovog rada. Taj novi radarski sustav bit će korišten i kao sustav za elektronsko ratovanje, podatkovni i komunikacijski sustav.

Ono što je najvažnije u svemu tome, ističe Mikejev, jest da su prototipi tog novog radara već napravljeni.

"U razvoju je prototip radio-fotoničke antene u punoj veličini, kao dio istraživanja koje će nam omogućiti testiranja karakteristika serijskog prototipa. Na taj način ćemo razumjeti što bi taj radar trebao biti, u kojim geometrijskim oblicima te koji bi mu trebao biti domet i koliko moćan će biti", ističe Mikejev.

"Oko" koje će vidjeti sve

Osim novog radara, Rusi očekuju u uporabu staviti i novi elektro-optički senzor. Mikejev tvrdi da je riječ o moćnom multispektralnom optičkom sustavu, koji će operirati u laserskom, infracrvenom, ultraljubičastom i normalnom spektru vida, a sve zajedno, to će uvelike nadići vidni spektar čovjeka (pilota).

Novi zrakoplov Rusi namjeravaju opremiti i s usmjerenim energetskim oružjima te će piloti letjeti zajedno s bespilotnim letjelicama u formaciji. Primjerice, ako u formaciji lete dva zrakoplova s pilotima, njih bi moglo pratiti i do 30 bespilotnih borbenih letjelica.

"Jedan bi dron u formaciji mogao nositi mikrovalna oružja, uključujući i elektronički navođeno streljivo, dok bi drugi dron nosio opremu za radio-elektroničku supresiju, a treći bi nosio konvencionalno naoružanje", pojašnjava Mikejev.

Lasek koji će "spaliti oči" projektilima

Mikejev je opisao i obrambeni laser za budući zrakoplov, istaknuvši da već postoje sustavi laserske zaštite na današnjim zrakoplovima i helikopterima ruske proizvodnje. "Sad radimo na razvoju u polju jakih lasera koji će moći uništiti sustav navođenja napadajućih projektila", kaže Mikejev.

"Ugrubo rečeno, moći ćemo spaliti oči projektilima čiji je pogled usmjeren na nas", slikovito opisuje Mikejev.

Američki stručnjaci, međutim, smatraju kako Rusi za razvoj tako naprednih sustava naoružanja - nemaju novca. "Dok im možda nedostaju sredstva za te projekte i dio obrambeno industrijske baze, oni drže korak s tim kakve bi mogućnosti iduće generacije obrambenih sustava i naoružanja mogle u budućnosti ući na bojno polje", ističe Michael Kofman, znanstvenik istraživač iz Centra za mornaričke analize, koji se specijalizirao za ruska vojna pitanja.

U konačnici, ostaje nejasno hoće li KRET-ova vizija ruskog borbenog zrakoplova šeste generacije postati stvarnost, ali je značajno da ruska vojna industrija istražuje mogućnosti na tom polju, piše portal scout.com.