U misterioznoj nesreći koja se u četvrtak dogodila tijekom testiranja oružja u bazi za lansiranje balističkih raketa u gradiću Nionoksa koji se nalazi nedaleko od postrojenja poginulo je pet osoba.

Otkad se za nesreću pročulo, informacije cure na kapaljku. No unatoč nastojanjima ruske vlasti da sve zataška, istina je ipak izašla na vidjelo.

Iako su vlasti u početku tvrdile da su stradale samo dvije osobe te da tijekom eksplozije nije došlo curenja radijacije, ispostavilo se da je poginulo pet osoba, a eksplozija je ipak imala "nuklearna obilježja".

Sada je i najviši dužnosnik instituta u kojemu je došlo do nesreće potvrdio rekavši da je eksplodirao "mali nuklearni reaktor". 

''Institut radi za Ministarstvo obrane i civilnu upotrebu, a u svom radu koristi se radioaktivnim materijalima snage malih razmjera, uključujući radioizotopne materijale'', rekao je za lokalnu televiziju Vjačeslav Solovjev, znanstveni direktor Instituta, prenosi Bloomberg.

''Poginuli muškarci koji će danas biti pokopani bili su nacionalni heroji i elita Ruskog saveznog nuklearnog centra'', dodao je.

Prema pisanju New York Timesa, američki dužnosnici smatraju da je eksplodirao prototip rakete koju NATO vodi po oznakom SSC-X-9 Skyfall. To je krstareća raketa za koju ruski čelnik Vladimir Putin tvrdi da može dosegnuti bilo koji dio Zemlje upravo zahvaljujući malom nuklearnom reaktoru koji ga djelomično pogoni.

Podsjetimo, iako je vlast dva dana šutjela o incidentu te tvrdila kako nema nikakve opasnosti, tamošnji stanovnici pretpostavili su da im vlast laže pa je nastala prava masovna histerija.

Brzinom munje rasprodane su sve zalihe jodnih tableta koje se konzumiraju kako bi se spriječilo prodiranje radijacije u štitnjaču.

''Inače, kad god vlasti kažu da je sve u redu, to znači upravo suprotno. Upravo ovako lagali su i ljudima u Černobilu'', rekao je netom nakon eksplozije Sergey Dolgushin, jedan od tamošnjih stanovnika, prenosi Metro.