U naoružanju ruske vojske uskoro bi se mogla pojaviti perspektivna raketa klase zrak-zemlja lake kategorije. Njezin dizajn je nedavno predstavljen u Sevastopolju.

Odlikovat će je visok stupanj modularnosti, tako da će na bazi nje biti moguće razviti priličan broj različitih varijanti koje će se koristiti s raznih letećih platformi.

Kako prenosi internetski portal RG, riječ je o univerzalnom malogabaritnom modularnom zrakoplovnom ubojnom sredstvu. Nova raketa se može primijeniti prilikom napada na skladišta s gorivom, neprijateljsku živu silu, površinska plovila, utvrđene točke, zrakoplove i helikoptere na mjestima njihovog baziranja. Pretpostavka je da se radi o oružju malog dometa, kojeg će odlikovati "snajperska" preciznost i velika ubojna moć, navodi Russia beyond.

Autor materijala je dao okvirnu procjenu gabarita same rakete. Pretpostavlja se da će nova raketa biti dugačka između 3,0 i 3,1 metra, dok će se njezin kalibar kretati u rasponu od 230 do 240 mm. Ukupna masa rakete neće biti veća od četvrt tone (oko 250 kg).
 

Ukoliko ovi gabariti budu točni, onda će perspektivno ubojno naoružanje biti jedna od najminijaturnijih zrakoplovnih raketa klase zrak-zemlja koja se nalazi u arsenalu ruske vojske, s izuzetkom protutenkovskih raketa kojima su naoružani udarni helikopteri, prenosi Direktno.hr.

Sama raketa se može usporediti sa široko rasprostranjenom ruskom vođenom zrakoplovnom raketom klase "zrak-zemlja" H-25M. Ona je dugačka 3,7 metara a njezina težina dostiže 300 kg.

Za sada nije poznato kakav tip bojeve glave će biti u sastavu perspektivne rakete, kao i kakvo će joj biti navođenje na cilj. Međutim, sam izraz "modularni" implicira da će ova raketa imati čitav spektar svojih različitih varijanti kada uđe u proizvodnju i samim time naoružanje.