Ruske snage ispalile su projektil na Odesu dok je grčki premijer Kiriakos Micotakis bio u posjetu tom gradu. Grčki medij Protothema navodi da su ruske snage ciljale kolonu automobila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a eksplozija se dogodila 150 metara od grčke delegacije koju je predvodio Micotakis.

Prema Prototheminim izvorima, nitko od članova grčke delegacije nije ozlijeđen. "Nije ugrožena sigurnost premijera ili grčkog izaslanstva", priopćili su službeni vladini izvori.

Izdano upozorenje na zračnu opasnost

"Svi smo dobro", objavio je grčki ministar Stavros Papastavrou. Snažna eksplozija dogodila se u Odesi neposredno prije sastanka grčkog premijera s predsjednikom Ukrajine. U regiji je odmah izdano upozorenje na zračnu opasnost.

Zelenski i Micotakis su već razgovarali o obrambenim potrebama Ukrajine. Grčka vlada naložila je nadležnim agencijama da pripreme paket vojne pomoći za Ukrajinu, koji će uključivati oružje i opremu koju grčke oružane snage više ne koriste.

Zelenski je rekao kako je bio dovoljno blizu da je vidio i čuo udar. Dodao je i kako je više ljudi ubijeno i ranjeno tijekom napada. "Danas smo imali ovaj udar. Vidite s kim imamo posla, njima je svejedno gdje udaraju. Znam da je danas bilo žrtava, još ne znam sve detalje, ali znam da ima mrtvih i ranjenih", naveo je.

Micotakis: Čuli smo glasnu eksploziju

Kapetan Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik ukrajinske mornarice, naknadno je izvijestio o posljedicama napada. "Neprijatelj je gađao lučku infrastrukturu grada. Pet osoba je ubijeno. U tijeku su očevidi i utvrđuju se sve okolnosti još jednog ratnog zločina koji je počinila Ruska Federacija", kazao je.

"Trebamo braniti prije svega sebe. Najbolji način za to je sustavom protuzračne obrane", napomenuo je. Micotakis je potvrdio kako ga je Zelenski proveo gradom, koji je pretrpio ogromnu štetu od višemjesečnih ruskih napada, prije nego što su čuli sirene za zračnu uzbunu.

"Ubrzo nakon toga, dok smo ulazili u svoje automobile, čuli smo glasnu eksploziju. Mislim da je to za nas najbolji podsjetnik da se ovdje vodi pravi rat. Svaki dan je rat, koji ne pogađa samo frontu, vojnike nego i nedužne građane", rekao je Micotakis.

CNN: Najrizičnija odluka Zelenskog od početka rata

O napadu su se oglasili i Rusi. "Danas u 11:40 po moskovskom vremenu ruske oružane snage izvele su visokoprecizni raketni napad na hangar u industrijskoj lučkoj zoni Odese, gdje su se vršile pripreme za borbenu upotrebu bespilotnih čamaca ukrajinskih oružanih snaga", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Zelenski često odlazi na vrlo rizična putovanja na bojišnicu i poželio je dobrodošlicu desecima svjetskih čelnika u Ukrajinu tijekom više od dvije godine rata s Rusijom. CNN piše kako je današnji posjet Odesi predstavljao vjerojatno najrizičniju odluku Zelenskog od početka rata.

Rusija mjesecima gađa Odesu projektilima, primarno ciljajući ukrajinska skladišta žita. U subotu je u napadu ruske bespilotne letjelice na stambeni blok u Odesi poginulo 12 ljudi, uključujući petero djece.