Ruske federalne vlasti, koje su proširile svoju ovlast na Krim oduzet Ukrajini, provode neviđenu vjersku čistku svih stranih vjerskih službenika koji opslužuju bilo koju vjeru ili konfesiju osim, dakako, Ruske pravoslavne crkve.

Štoviše, od sljedeće Nove godine - potvrdio je krimski (ruski) ministar pravde - bit će zabranjeno djelovanje svim vjerskim zajednicama koje se nisu registrirale na Krimu po zakonu od 1. srpnja. Dosad još ni jedna registracija nije prihvaćena. U pitanju su i tradicionalne kršćanske crkve: Katolička rimskog obreda, a još više Katolička grčkog obreda (ukrajinska), pa Armenska apostolska crkva, te Ukrajinska pravoslavna crkva (Kijevska patrijaršija).

Čistka se ne provodi sudski, nego - po staljinskom običaju - administrativnim rješenjima, preko Ruske federalne useljeničke službe, koja nikome od njih ne produžuje dozvole boravka, a ni onima kojima dozvole vrijede dulje to ne pomaže, jer su svi pozvani da napuste ozemlje Ruske Federacije najkasnije na Silvestrovo - nakon čega im prijeti zatvor i protjerivanje na više godina.

Prvi su tako stradali muslimanski vjerski službenici s turskom putovnicom, koji godinama opslužuju ono što je poslije staljinskih čistki ostalo od tatarske muslimanske zajednice na Krimu (do Ekatarinina i Potëmkinova osvajanja daleko najbrojnije na tom poluotoku, koji su Slaveni naprosto ukrali): njih 18 što imama, što mualima, već je protjerano u Tursku, koju Putinov režim ionako vidi kao prst u oku, zbog NATO-vih baza.

Već je protjeran i poljski rimokatolički svećenik Piotr Rosochacki, prvi na listi drugih, uglavnom poljskih katoličkih svećenika i redovnica.

Ruska pravoslavna crkva ionako smatra da su konfesije teritorijalno podijeljene, da stoga katolici nemaju što tražiti na pravoslavnom zemlju, uz toleriranu iznimku onih koji se duhovno skrbe za katolike strance u Rusiji, ali prave problem oko svake osobe s ruskim državljanstvom koja bi eventualno prešla na katoličku vjeroispovijest.

Doduše, ne kamenuju niti spaljuju žive, ali u ostalome nisu spram zapadnih kršćana trpeljiviji nego salafije, premda bi im katolici morali biti braća u Kristu. Kao što se vidi i među nekim katolicima drugdje: malo ima gorih zavada od onih među braćom...

jutarnji.hr