Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su u jučerašnjem valu raketnih napada na Ukrajinu pogođene sve ciljane mete. U svom dnevnom sažetku operacija ministarstvo je poručilo da su ruske oružane snage pokrenule snažan napad na elektroenergetske objekte u Ukrajini, koristeći visokoprecizno naoružanje dugog dometa.

Dodaje se da su napadi prekinuli željeznički promet, blokirajući isporuku "naoružanja proizvedenog u inozemstvu" ukrajinskim oružanim snagama. "Svi zadani ciljevi su neutralizirani. Napad je rezultirao zaustavljanjem proizvodnje i održavanja oružja i vojne tehnike, kao i prekidom preraspodjele rezervnih snaga Oružanih snaga Ukrajine (AFU) iz zapadnih regija Ukrajine", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Rusi ne spominju teritorijalna napredovanja

Ukrajinci su dali znatno drugačiju procjenu štete nanesene jučerašnjim napadima. Ukrajinska vojska je priopćila da su veliku većinu projektila koje je Rusija lansirala presrele njezine zračne i obrambene snage te da je opskrba električnom energijom uspostavljena nakon nekoliko sati. Ukrajinski dužnosnici su potvrdili da su u napadima smrtno stradale tri osobe.

Rusko ministarstvo obrane se osvrnulo i na bitke koje se trenutno vode u istočnoj Ukrajini. Rusi tvrde da su njihove oružane snage nanijele teške gubitke ukrajinskim trupama u regijama Harkiv i Donjeck, ubivši više od 200 ukrajinskih vojnika. Istaknuli su da su ruske snage uspješno gađale opremu američke proizvodnje i oborile jedan borbeni zrakoplov MiG-29 iznad Donjecka, kao i brojne bespilotne letjelice.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da i ukrajinske i ruske snage trpe značajne gubitke u Donjecku. No, usprkos navodnim pobjedama Rusije na bojnom polju, Rusi nisu spomenuli da je došlo do ikakvih teritorijalnih napredovanja, što su sugerira da su istinita izvješća koja govore o pat-poziciji, piše CNN.