Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 Sputnik V u Njemačkoj, rekao je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

"Surađujemo s velikim brojem europskih zemalja. Nije isključeno da ćemo u nekoj od njih proizvoditi naše cjepivo, uključujući Njemačku", rekao je Dmitriev.

Rekao je da je 22. listopada Fond predao prijavu Europskom liječničkom udruženju za odobrenje cjepiva, a ovaj tjedan očekuje posjet "velikog izaslanstva iz Francuske".

Najavio je nastavak suradnje s Europskom unijom i potvrdio da će Mađarska biti među prvim europskim zemljama koja će "aktivno raditi" na ruskom cjepivu.

Rusko ministarstvo industrije i trgovine u studenom je objavilo da Moskva razgovara s Budimpeštom o proizvodnji ruskog cjepiva u Mađarskoj te da se ondje već pripremaju proizvodna postrojenja.

Rusko cjepivo protiv covida-19 Sputnik V među desetak je cjepiva koja se razvijaju u svijetu, a koja su najbliža početku masovne proizvodnje.