U Ruandi u nedjelju počinje obilježavanje 25 godina od genocida nad 800.000 pripadnika plemena Tutsi.

Tim povodom od nedjelje počinje stotinu dana žalosti za ubijenim, a predsjednik Ruande Pol Kagame zapalit će plamen sjećanja u Memorijalnom centru u Kigaliju, gdje je sahranjeno oko 250.000 žrtava, uglavnom iz plemena Tutsi, piše Federalna.

U Kigaliju je sahranjen samo dio ubijenih u napadu plemena Huta, koji su počeli smrtonosnu kampanju 7. travnja 1994. godine, dan nakon atentata na predsjednika Džuvenala Habjarimane, koji je bio Hut.

Ubojstva su trajala do 4. srpnja, kada je Kagame, koji je bio na čelu Patriotskog fronta Ruande, ušao u Kigali.

Ceremonijama će nazočiti desetak lidera uglavnom iz afričkih zemalja, a u ime Belgije, nekadašnjeg kolonijalnog vladara, počast žrtvama odat će premijer Charles Michel.

Komemoracijama neće sudjelovati francuski predsjednik Emmanuel Macron, a Pariz će predstavljati poslanik Erv Bervil, porijeklom iz Ruande.

Ruanda optužuje Francusku za sudjelovanje u genocidu, jer je, kako se navodi, podržavala vladu predvođenu Hutima i pomogla počiniteljima genocida da pobjegnu, piše Federalna.

Pariz je negirao krivicu, ali je 2010. godine tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy priznao da je Francuska tada "imala pogrešne procjene".

Macron je nedavno imenovao stručni tim koji će istražiti postupke Francuske u vrijeme genocida u Ruandi.