Ukupne obaveze Republike Srpske (RS) na ime glavnice po inozemnim kreditima na kraju prošle godine iznosile su oko tri milijarde.

Od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, ovom bh. entitetu su odobrena kreditna sredstva za financiranje investicijskih projekata iz više oblasti, obnove i rekonstrukcije, javnih radova i zapošljavanja, obnove transporta, željeznica, telekomunikacija, elektroenergetskog i vodovodnog sustava, razvoja poljoprivrede i drugog.

Po navedenim investicijskim projektima, RS se zadužila kod međunarodnih financijskih institucija, među kojima su Svjetska banka, Međunarodna asocijacija za razvoj WB IDA, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede-IFAD, Europska banka za obnovu i razvoj-EBRD, Europska investicijska banka-EIB, Razvojna banka Vijeća Europe CEB, vlade Belgije, Japana, Austrije, Španjolske i Portugala. Dio tih kreditnih sredstva je na kreditnoj osnovi prenijela krajnjim korisnicima, po istim ili različitim uvjetima kreditnog zaduženja.

Samo u prošloj godini vanjski dug ovog bh. entiteta je servisiran u ukupnom iznosu od 347.932.511 KM, precizira se u konsolidiziranom izvješću o izvršenju entitetskog proračuna u 2017. godini.

''Ukupno plaćena glavnica iznosi 304.951.991 KM ili 88 posto od ukupno servisiranog duga, a kamata, servisni troškovi, komisijska provizija i troškovi ino-banke iznose 42.980.520 KM ili 12 posto od ukupno servisiranog duga'', navodi se u izvješću.

Iznos plaćene glavnice od 304.951.991 KM odnosi se na glavnicu po ''starim'' i ''novim'' kreditima i predstavlja izvršenje od 105 posto u odnosu na sredstva planirana proračunom za ove namjene u promatranom razdoblju.

Kategorija ''novih'' kredita odnosi se na dug po osnovu ino kredita, koji je nastao 14. prosinca 1995. godine i kasnije i obuhvaća kredite za podršku proračunu i za investicijske projekte.

Stanje ukupnog duga RS-a, i vanjskog i unutarnjeg, na kraju veljače ove godine, po preliminarnim podacima entitetskog Ministarstva financija, iznosi pet milijardi i 396,7 milijuna KM, a ukupnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju je pet milijardi i 350,47 milijuna KM ili 50,62 posto procijenjenog BDP-a za 2018. godine.