Roditelji dječaka od 10 i 15 godina odlučili su tužiti Fortnite jer izaziva ovisnost. Calex Légal, odvjetnička tvrtka iz Montreala koja zastupa dječake, uspoređuje Fortnite s kokainom te navodi kako potiče lučenje dopamina u mozak ranjivih mladih ljudi koji zato postaju ovisni o igri, prenosi CBC.

Allessandra Esposito Chartrand, odvjetnica u tvrtki, smatra kako postoji dovoljno dokaza toj tvrdnji na temelju kojih se može izgraditi čvrst slučaj. Također je pozvala roditelje koji misle isto da se pridruže. Zahtjev za odobrenje kolektivne tužbe protiv Epic Gamesa predan je sudu u Montrealu u četvrtak i većina se temelji na slučaju Quebec Superior Courta iz 2015., u kojoj presuđeno da duhanske kompanije nisu upozorile svoje potrošače o opasnostima pušenja, prenosi Index

Prema riječima Chartrand, istraživanjem su zaključili da je Epic Games angažirao psihologe kako bi učinili da igra što više izaziva ovisnost kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više djece. Kada nešto izaziva ovisnost, dužnost je kompanije o tome obavijestiti korisnike, što su u Epic Gamesu navodno propustili učiniti.

Tako roditelji koji su odlučili tužiti Fortnite nikada svojoj djeci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posljedice, odnosno da izaziva ovisnost.