''S obzirom da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i ZHŽ-a, uključujući ravnatelje škola i sve djelatnike u nastavi, provedbom preporučenih mjera donesenih za ovu školsku godinu preuzima odgovornost za djecu koja pohađaju nastavu, pokrenuli smo inicijativu kojom ukazujemo da smo MI, roditelji, prvenstveno odgovorni za odgoj naše djece – to je naše prvotno i neotuđivo pravo.''

Navodi se to u izjavi o odgovornosti, čije potpisivanje su pokrenuli roditelji okupljeni oko Inicijative roditelja ''Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci''.

''Mnogi od nas se ne slažu sa mjerama koje se trenutno provode u javnim školama. Ustav BiH jamči pravo na kretanje, pravo na govor, obrazovanje, izražavanje mišljenja, kao i ostala prava socijalnog života i navodi da se svaka mjera ili zakon koji se donese naknadno, a nije sukladan ovim zajamčenim pravima ne treba primijeniti!'', navodi se u izjavi.

Roditelji traže provedbu Ustava te korigiranje predloženih mjera. Zahtijevaju da djeca ne budu obvezna nositi maske u javnom prijevozu, na postrojavanju ispred škole niti unutar prostorija škole te da im se ostaviti slobodu izbora. Traže da se uvede normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole, da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora, da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina, da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati).

''Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika. Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom. Da se ne izvodi online nastava u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda) Podržavanjem ove inicijative Vi, kao roditelj učenika ove škole, utjecat ćete na mogućnost provedbe njenog sadržaja u cilju zdravijeg i kvalitetnijeg školovanja naše djece, a Vaša podrška bit će i osnova za pravnu borbu putem odvjetničkog tima. Djeca su naš jedini vrijedni i pravi interes. Mi jesmo za njih odgovorni'', navodi se u inicijativi.

Roditelji navode kako su svjesni da je nastavno osoblje, ravnatelji pod izuzetnim pritiskom da se moraju pridržavati svih propisanih mjera upravo iz razloga da se ne bi koje dijete zarazilo, a da oni nisu provodili sve mjere koje su im propisane.