U životu treba vjerovati u sebe i u ono što radite te je nekada potrebno i riskirati, što najbolje može vidjeti na primjeru mladića koji je za svoj startup odbio 100 milijuna dolara, njegova vrijednost danas iznosi oko pola milijarde dolara.

Prije nekoliko godina Quek Siu Rui dobio je ponudu koju, čini se, nije mogao odbiti, no kao i u slučaju npr. Evana Spiegela koji je odbio Zuckerbergovih 3 milijarde dolara za Snapchat, zahvalio se i odbio 100 milijuna dolara koliko je ponuđeno za kupovinu kompanije čiji je bio suosnivač.

Rui, tada 26-godišnjak, vjerovao je u uspjeh Carousella i, umjesto prihvaćanja ponude s kojom bi postao multimilijunaš i osigurao svoju egzistenciju, u dogovoru s odborom i suosnivačima kompanije odlučio je ići težim putem i nastaviti s razvojem kompanije.

Carousell je pokrenuo prije šest godina zajedno s dva partnera koje je upoznao na sveučilištu u Singapuru i s kojima je dijelio zajednički hobi kupovine i prodaje gadgeta putem interneta.

Tijekom studiranja proveli su godinu dana u Silicijskoj dolini gdje su se upoznali s načinom rada tamošnjih kompanija te su razgovarali s brojnim poduzetnicima, uključujući i Marka Zuckerberga. Nakon toga pokrenuli su kompaniju namijenjenu kupovini i prodaji proizvoda putem interneta, odnosno istoimenu mobilnu aplikaciju, a cijeli postupak online trgovine bio je jednostavan poput korištenja Instagrama ili WhatsAppa.

Nikada nije požalio!

Ta je jednostavnost, kao i konstantno poboljšanje aplikacije na kojoj je, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, cijeli postupak kupovine i prodaje još više pojednostavljen i ubrzan (dovoljno je snimiti proizvod putem kamere i aplikacija će sama prepoznati o kojem je proizvodu riječ, imenovati ga i staviti u pripadajuću kategoriju), osvojila milijune ljudi.

Ova je aplikacija trenutno dostupna na sedam tržišta (uključujući Singapur, Hong Kong i Australiju) i na njima je jedna od najpopularnijih virtualnih trgovina na kojima se prodaje doslovno sve – od perika do rabljenih automobila. Nakon investicije od 85 milijuna dolara, plan je širenje na nova tržišta i osvajanje još većeg broja korisnika, kao i predstavljanje nekih novih opcija poput mogućnosti plaćanja proizvoda direktno iz aplikacije.

Također, već su predstavili premium servise za prodavače te pretplatničke servise za prodavače automobila i nekretnina u Singapuru, uz neizbježno oglašavanje na aplikaciji.

Sada je jasno kako se odluka o odbijanju sto milijuna dolara pokazala i više nego dobrom jer se vrijednost Carousella sada procjenjuje na oko pola milijarde dolara, a za očekivati je da će rasti i dalje. U razgovoru za medije Rui je rekao kako nikada nije požalio što nije prodao kompaniju jer ima jedinstvenu priliku izgraditi dugovječnu i stabilnu kompaniju i biti dio njenog rasta, razvoja i uspjeha, prenosi Zimo.hr.