• Rijetko tko je opjevao Ramu kao one - Etno skupina 'Čuvarice'
  • Rijetko tko je opjevao Ramu kao one - Etno skupina 'Čuvarice'
  • Rijetko tko je opjevao Ramu kao one - Etno skupina 'Čuvarice'
Bilo gdje da se pojave i zapjevaju, izazivaju veliku pozornost kako sa svojim pjesmama, tako i sa izgledom i imidžom. One se zovu jednim imenom “Čuvarice”, a zašto je to tako pitali smo Biljanu Glibo, voditeljicu ove etno skupine koja pune četiri godine promovira Ramu i sve lijepo vezano za ovo malo hercegovačko mjesto.

“Ono što mi radimo, možemo i reći jednom riječju - 'čuvamo' od zaborava. Znamo da pjesma prati čovjeka od rođenja do smrti, u radosti, veselju, tuzi, žalosti, boli… Ona čovjeka upotpunjuje. Zato možda mnogi znaju reći da su posebno sretni oni koji svoje osjećaje mogu i umiju izrazitu glazbom. Trebamo znati da prava tradicija nije svjedok završne prošlosti, ona je živa snaga koja pokreće i poučava sadašnjost”, kaže Biljana koja je svoje “Čuvarice” okupila jednog lijepog dana u 2011. godini kada je, kao voditeljica HKUD-a “Rama”, primijetila kako članice društva ne samo da vole folklor, nego vole i zapjevati i to poprilično dobro. Zbog načina pjevanja i ljubavi prema tradicijskoj glazbi odlučeno je da to bude etno skupina.
 

Imidž bez premca

Etno skupinu čine mlade žene i djevojke iz cijele Rame i to, uz Biljanu, i Anđa Dedić, Marija Čuljak, Marija Rajič, Marina Malekin, Ljuba Ćurčić, Mira Jurić, Milka Pavličević, Ana Ćališ, Kata Jonjić, Ivanka Pavlović, Anuša Petrović, Mirjana Markešić, Željka Bošnjak, Milica Džolan, Drina Baraban, Delfa Vlajčić, Marina Bešker Tokić, Marija Petričević i Adrijana Ripić. Skupina ima svoja dva stalna svirača Davida i Milenka Glibu i dva povremena svirača Ivana Vlajčića i Anu Papak. To su mladi glazbenici koji sviraju različita glazbala.

Osim što vole pjevati, još jedna stvar im je zajednička, a to je da neopisivo vole Ramu. Pa čak i jedna od “Čuvarica” Marija Rajič, rođena Mostarka, koja se u Ramu preselila iz ljubavi, kaže kako je jako ponosna jer je članica skupine.

“Evo ja nisam rođena Ramkinja, nego Mostarka, ali kad zapjevamo 'U prelijepoj Rami rodila me majka i ponosno kažem rođena sam Ramka', u meni prorade emocije, suze mi navru na oči, obuzme me ljubav i sjeta prema Rami, prema bogatim ramskim običajima”, iskrena je Marija.

Iza njih je mnogo nastupa. Gdje god se pojave, publika ih s oduševljenjem prihvaća. Česti komentari su da su potpuno drugačije od svih skupina ikad viđenih na ovim prostorima i da nešto novo donose na glazbenu scenu. Iako nemaju svoga stilistu, stil koji su osmislile razlog je više da vam oči ostanu prikovane uz njih. Crna haljina preko koje je pojas s ramskim motivima uzet sa ženske narodne nošnje ideja je koja je došla sama od sebe.

“Zbog svega toga, ljudi nas vole slušati, a i gledati jer su naši nastupi popraćeni i pokretima. U Austriji smo bili dva puta u Salzburgu i Innsbrucku. Bilo je to druženje naših iseljenih Ramljaka i nas koje smo svojom pjesmom donijeli dašak Rame. Često sudjelujemo na humanitarnim koncertima jer jedan od ciljeva skupine jeste pomagati bližnjima pjesmom. Prekrasna druženja, nastupi, pozitivna energija daju nam motivaciju da još više radimo. Svaki naš nastup donosi nova prijateljstva a s time i nove pozive za gostovanja”, kaže Biljana.
 

Ljubav prema Rami

Prije par dana “Čuvarice” su snimile novu pjesmu. Pjesma je narodna iz Rame i zove se  “O, padaj lišće”.

“Obradu za ovu pjesmu pravili smo moj suprug, sin i ja, a aranžman je uradio Josip Vukoja Joca. Sve smo snimili u njegovom studiju u Fojnici. Pjesmu smo planirali prijaviti na etno fest Neum, međutim, ove godine ne idu prijave jer etno fest obilježava 20. godina postojanja. Ako uspijemo naći sponzore za ovu pjesmu, planiramo snimiti spot”, kaže Biljana te dodaje kako je jedan od ciljeva skupine bio snimiti CD želeći da pjesme koje pjevaju zabilježe te tako da ostane trag i drugim generacijama koje dolaze.  

U tome su i uspjele. CD su nazvale “Mojoj Rami”. Naravno, sve su pjesme posvećene Rami, njezinoj ljepoti, ljubavi i čežnji za domom i rodnim krajem.

“Dva su elementa bila presudna u preživljavanju ramskoga puka, kao i cijele Hercegovine u vremenu stradanja, seljenja i zatiranje njegove duše, a to su vjera i pjesma.

Rama ima tako puno potencijala da jednostavno mora biti inspiracija. Ovakve ljepote na jednom mjestu teško je naći. Jednom prilikom i sam Aralica je rekao: 'Uz Ramu treba biti! Otkriti je i biti uz nju'! Na našem CD-u nalazi se  sedam pjesama, od toga tri su autorske pjesme na temu Rame: 'Rama zemlja sveta'. Tekst za ovu pjesmu napisala je Ivana Džalto. Zatim 'Ramo lijepa li si' - tekst je napisala Ruža Grubeša,  i 'Gospe Ramska' - tekst Zora Marić i Žarko Mađar. Posebno nama je draga pjesma 'Diva s Vrana' za koju su tekst napisale 'Čuvarice'. Glazbu za sve ove pjesme napisali smo ja i moj muž”, objašnjava Biljana.
 

Zajedno imamo 58 djece

A kakvi su budući planovi “Čuvarica”? Biljana kaže da namjeravaju i dalje pjevati, raditi i družiti se, ispuniti pozitivno svoje živote. Pjevati o svome i pjesmom hvaliti Boga kao i do sada. Jer, kako tvrdi, puno puta su se uvjerile u Božju providnost. A to potvrđuje još jedna “Čuvarica” Drina Baraban.

“Biti 'Čuvarica' znači mi mnogo. Oduvijek je vrijedila ona 'tko pjeva, dva puta moli'. A meni je to davalo snage dok sam se liječila od zloćudne bolesti. U pjevanju je moja snaga i zadovoljština. Poslije svake probe osjećam se ispunjeno zaboravljam sve svoje životne teškoće”, kaže Drina koja je zajedno s ostalim članicama pokazala kako ljubav prema glazbi, obitelji, svom narodu, zavičaju i običajima nadilazi sve prepreke.

“Većina nas članica su majke, a majke su uistinu čuvarice ognjišta i kulturne baštine. Od  trenutnih 20 članica, 18 njih su majke i zajedno imamo 58 djece. Zar to nije najveće blago koje možemo dati i na taj način čuvati i očuvati naša ognjišta, a ujedno i prenijeti mladima sve ono što radimo”, zaključila je ponosna “Čuvarica” Biljana Glibo.
 



Biljana Glibo prva je etnomuzikologinja u Rami koja se, kako je jednom prilikom kazala, osjećala dužna radi očuvanja vlastitog identiteta prenijeti svoje znanje o folkloru na istinit i cjelovit način u skladu s vremenom i prostorom

Pjevaju etno pjesme ali u širem repertoaru mogu se čuti i pjesme duhovnog sadržaja jer često pjevaju na misnim slavljima. “Dva su elementa bila presudna u preživljavanju ramskoga puka, kao i cijele Hercegovine u vremenu stradanja, seljenja i zatiranje njegove duše, a to su vjera i pjesma”, kazale je Biljana Glibo



Vratiti se u prošlost kad je to bio svakodnevni dio života naših predaka, meni čini veliko zadovoljstvo. Kroz pjesmu se prisjećam najranijeg djetinjstva kada su moji roditelji, djedovi, bake, s pjesmom ustajali odlazeći na polja, a večer, bez obzira na umor završavali s pjesmom, kaže Ljuba Ćurčić



Našom pjesmom doprinosimo čuvanju tradicionalnih vrijednosti naše Rame, a to su poštenje, ljubav prema obitelji i rodnom kraju. Majka sam petero djece i puno imam obveza ali ovo je moj mali doprinos u kulturi. Mi smo te koje želimo ostaviti nešto u nasljeđe budućim generacijama, rekla je Milka Pavličević






Kad mostarka zapjeva o Rami: “Evo ja nisam rođena Ramkinja, nego Mostarka, ali kad zapjevamo 'U prelijepoj Rami rodila me majka i ponosno kažem rođena sam Ramka', u meni prorade emocije, suze mi navru na oči, obuzme me ljubav i sjeta prema Rami, prema bogatim ramskim običajima”, iskrena je Marija.




Pjesmom protiv zloćudne bolesti: “Biti 'Čuvarica' znači mi mnogo. Oduvijek je vrijedila ona 'tko pjeva, dva puta moli'. A meni je to davalo snage dok sam se liječila od zloćudne bolesti. U pjevanju je moja snaga i zadovoljština. Poslije svake probe se osjećam ispunjeno zaboravljam sve svoje životne teškoće”, kaže Drina




 
Tekst: Mirela Tučić
Foto: Damir Mišura