Osim crvenih i žutih, u nogomet vrlo vjerojatno uskoro dolaze i narančasti kartoni koji donose privremene suspenzije, potvrdio je Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB). Na pomolu je novo pravilo koje bi moglo imati veliki utjecaj na nogomet.

Ideja o suspenziji igrača zbog taktičkih prekršaja, jezika i općenito nedoličnog ponašanja raspravljala je i podržala Međunarodna nogometna asocijacija (IFAB) na svom godišnjem poslovnom sastanku u Londonu.

Potvrdio Pierluigi Collina

To je potvrdio i predsjednik Sudačkog odbora Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Pierluigi Collina, koji sjedi u tehničkom odboru Ifabe, te rekao da će predloženi testovi vrlo vjerojatno biti uključeni i na razini profesionalnog nogometa.

U ožujku će ova promjena pravila i njihovo testiranje biti preporučeno na skupštini IFAB-a u Glasgowu, a prema informacijama bliskim donositeljima odluka, najvjerojatnije će biti odobrena, prenosi Sportklub.

Bio bi naznačen na elektroničkoj ploči

Bit će to nova promjena u sudačkim pravilima koja bi mogla imati značajan utjecaj na igru. Narančasti karton značio bi isključenje od nekoliko minuta, vjerojatno deset, nakon čega bi se kažnjeni nogometaš vratio na teren.

Zanimljivo je da narančasti karton, poput crvenog i žutog, ne bi pokazivao sudac na terenu, već bi bio naznačen na elektroničkoj ploči četvrtog suca na terenu.

Testiranje novih pravila moglo bi početi u Premier ligi već u sezoni 2024/25, prema informacijama koje dolaze iz Londona.