Novi sastav Donjeg doma američkog Kongresa ozbiljno prijeti stabilnosti saveznog proračuna Sjedinjenih Država i ostavlja dojam da će se pretvoriti u politikantski cirkus, čija će jedina prava svrha biti nepotrebno razvlačenje demokratskih dužnosnika i članova vlade po frivolnim istražnim povjerenstvima. No, dominacija malog broja republikanskih radikala prijeti i znatno ozbiljnijim globalnim posljedicama nego samo daljnjim urušavanjem razine političkog diskursa u SAD-u - mogla bi dovesti u pitanje i vojnu i novčanu pomoć Washingtona Kijevu.

Novoizabrani predsjednik Donjeg doma Kevin McCarthy još je i prije međuizbora kazao kako Donji dom pod kontrolom republikanaca nema namjeru ispisivati "bjanko čekove" Ukrajini. Pod pritiskom kolega iz stranke, povukao je te izjave samo nekoliko dana prije samih izbora, i pojasnio kako se on samo zalaže za pojačani nadzor pomoći koja se šalje Kijevu.

Upravo bi taj "povećani nadzor" mogla postati republikanska mantra u novom sazivu Donjeg doma. Ispitivanja javnog mnijenja i članova stranke pokazala su kako "ratni jastrebovi" Republikanske stranke nemaju ništa protiv naoružavanja američkih Oružanih snaga, pogotovo u svjetlu suparništva s Kinom na Pacifiku i jugoistoku Azije, no da potpora za pomoć Ukrajini polagano kopni. Glavni problem u Donjem domu - kako za republikansku stranku, tako i za samu instituciju - stvaraju pripadnici takozvanog "slobodarskog kluba zastupnika", uglavnom radikalno desnih republikanaca, koji su donedavno bespogovorno slušali bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, no u novom su sazivu pojedinc i čak odbili i njegov poziv da podrže McCarthyja za čelnika. Među slobodarcima se nalaze i najveći pobornici Vladimira Putina i Rusije u Kongresu, od kojih je nekolicina već izrazila negodovanje zbog vojne i humanitarne pomoći koju je Washington poslao Kijevu. Jedna od istaknutijih članica kluba, zastupnica Marjorie Taylor Greene, u ožujku prošle godine optužila je NATO da "daje teško oružje nacistima u Ukrajini i obučava ih kako ga koristiti", dok je u studenome prošle godine najavila kako "pod republikancima, više niti jedan peni neće otići Ukrajini". Još jedan član slo - bodarskog kluba, zastupnik Paul Gosar, kazao je na ljeto prošle godine kako SAD ima prečeg posla od pomoći Kijevu.

"Ukrajina nije naša saveznica. Rusija nije naš neprijatelj. Moramo se pozabaviti paralizirajućim dugom, inflacijom i imigracijom. Ništa od toga nije Putinova krivnja", rekao je Gosar. U prošlom sazivu Donjeg doma, zastupnici poput Gosara i Taylor Greene, bili su glasni, ali nebitni. Demokrati su čvrsto držali većinu, a inicijative za pomoć Ukrajini imale su široku, dvostranačku potporu u kojoj je sudjelovala i većina republikanaca izvan slobodarskog kluba.

Ono što je sada drugačije jest to što je McCarthy, u očajničkom nastojanju da postane predsjednik Donjeg doma, predao gotovo sve poluge zakonodavne vlasti upravo u ruke slobodarskog kluba.

Zbog neočekivano tijesne većine koju su republikanci ostvarili na međuizborima - 222 nasuprot 212 zastupnika - McCarthy nije mogao biti izabran bez podrške gotovo cijelog slobodarskog kluba. Iako mu je obećao velike ustupke prije konstituirajuće sjednice, dodatno su ga osramotili glasajući protiv njega naredna četiri dana, zbog čega prvi put u 100 godina predsjednik Donjeg doma nije izabran u prvom danu novog saziva.

McCarthy im je udijelio i dodatne ustupke, te je iz 15. pokušaja konačno izabran za predsjednika, no analitičari sad upozoravaju kako će on biti predsjednik samo po tituli, dok će stvarnu moć u Donjem domu držati slobodarci. Jedan od ustupaka je uvođenje pravila da je dovoljan samo jedan glas republikanca da se pokrene postupak opoziva predsjednika Donjeg doma - nož koji će mu do kraja mandata visjeti nad glavom. Mogu ga smijeniti doslovno preko noći, ako požele. Dobili su i ključna mjesta u Odboru za pravila - iznimno moćnom tijelu koje uređuje pravilnik o predlaganju zakona, što će im omogućiti da blokiraju sve prijedloge koji im ne odgovaraju - uključujući i moguće buduće zakone o vojnoj i financijskoj pomoći Ukrajini. McCarthy možda drži čekić predsjednika, no kako će ga koristiti, diktirat će isključivo slobodarci.