Vlada Republike Srpske uputila je Sudu Bosne i Hercegovine tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodjele prihoda od neizravnih poreza, u vrijednosti od 34.571.047,78 KM, priopćeno je iz Vlade RS.

Tužba je podnesena radi naknade štete od 34.571.047,78 KM i odnosi se na period od srpnja 2017. godine do prosinca 2018. godine.

Republika Srpska podnosi tužbu protiv Fedracije BiH radi naknade štete zbog neodobravanja nespornih Prijedloga odluka o Izračunu koeficijenata za raspodjelu neizravnih poreza u periodu od srpnja 2017. godine do prosinca 2018. godine i Prijedloga obračuna drugog privremnog poravnanja između entiteta za 2017. godinu.

Institucije Republike Srpske dale su suglasnost na tužbu koju je pripremilo Pravobranteljstvo Republike Srpske.

"Zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava novac koji pripada Republici Srpskoj slijeva se na račun FBiH", stoji u priopćenju Vlade RS.

Kazali su i kako je Vlada Republike Srpske bila spremna i otvorena za suradnju ali zbog opstrukcija od strane Ministarstva financija Federacije BiH i izostajanja rješenja, Vlada Republike Srpske, s ciljem zaštite proračuna i prava građana Republike Srpske, nadokandu štete zatražila je sudskim putem.