Republika Srpska pridružit će se tužbi protiv članica NATO-a zbog izazivanja humanitarne i ekološke katastrofe tijekom i poslije bombardiranja Srpske projektilima s osiromašenim uranom, koju iz istih razloga priprema Srbija, piše Glas Srpske.

Tužba će biti bazirana na šest pravosnažnih presuda talijanskih sudova koji su utvrdili postojanje veze između obolijevanja od kancera i boravka talijanskih vojnika u BiH i na Kosovu i Metohiji, koje su članice NATO-a gađale osiromašenim uranom. U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske rekli su kako će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu nanesene štete.

"Do sada je negirano štetno djelovanje osiromašenog urana, a sada postoje dokazi za suprotno i jaku osnovu za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolijevanja ljudi i stoke", rekli su u Akademiji. Iz ANURS se navodi da se poslije bombardiranja naglo povećao broj oboljelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj, prenosi Srna.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca koji su izbjegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gdje je bombama s osiromašenim uranom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera. "O tome dokaze posjeduju i domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu", rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

U Srpskoj kraljevskoj akademiji rekli su da se odvjetničkom timu Akademije do sada javilo više od tisuću građana koji su oboljeli i porodice preminulih od kancera, te da je u planu formiranje međunarodnog povjerenstva odvjetnika iz zemalja zapadne Europe, Rusije, Kine i Italije, koji će sudjelovati u pisanju tužbe.

"Pala je njihova priča da uran nije štetan. Oni ne poriču da su nas bombardirali, nego poriču da je uran štetan po zdravlje. Sada imamo materijalni dokaz da to nije točno", ističu u Srpskoj kraljevskoj akademiji. Članice NATO-a bombardirale su Republiku Srpsku od 30. kolovoza do 14. rujna 1995. godine, a Srbiju od 24. ožujka do 9. lipnja 1999. godine.