Poznato je da je Vlada FBiH zadužila federalne uprave, upravne organizacije, ustanove i druge federalne institucije i službe, Agenciju za državnu službu FBiH i institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave natječaje za prijam državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 31. ožujka 2017.

Unatoč tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove Vladi FBiH je predložila zapošljavanje 30 novih inspektora, što je vlada i odobrila. Odobrenje još nisu dala dva nadležna ministarstva, financija i pravosuđa.

Stručnjaci ističu potrebu apsolutnog moratorija na zapošljavanja i ozbiljniju reakciju građana i nevladinih institucija jer sve ovo što se događa uzima previše maha. Umjesto da se smanje porezi kako bi ih svi gospodarstvenici mogli plaćati i kako bi gospodarstvo opstajalo i jačalo u svakom pogledu, gospodarstvenici se zahvaljujući represivnim mjerama moraju boriti da bi uopće preživjeli. Oni koji to više ne mogu izdržati, zatvaraju svoje obrte ili poduzeća i odlaze put "obećanih zemalja", piše vecernji.ba.

Analitičari kažu kako su nova zapošljavanja u administraciji nepotrebna i predstavljaju represivni udar na gospodarstvo, jer su problemi BiH ponajprije fiskalne naravi. Potrebno je smanjiti poreze, povećati plaće, čime bi se izravno stimuliralo gospodarstvo.

Nedavno su i u Udruzi gospodarstvenika Posušje komentirali udare na gospodarstvo u FBiH.

"Zbog prevelikih nameta naše gospodarstvo nije konkurentno na inozemnim tržištima i zato ima manje prihode. Zbog prevelikih nameta ono ne može značajnije investirati u proširenje kapaciteta ili u nove poslovne objekte, a zbog toga ne može značajnije povećavati i broj zaposlenih".