Kinu je danas zahvatio hladan val koji je ponegdje srušio 30-godišnje rekorde, a zemlja se priprema za još gore, pošto meteorolozi predviđaju da temperatura u nekim dijelovima padne i na ispod minus 40 stupnjeva Celzijevih.

Širom zemlje proglašen je narančasti stupanj uzbune, što je drugo po jačini vremensko upozorenje na četvorostupanjskoj skali koja se koristi u Kini.

Državna televizija poziva narod da ostane kod kuće, pošto se očekuje da tijekom vikenda dvije trećine Kine zahvate temperature niže od minus 12 stupnjeva.

Najteže će biti na sjeveru, gdje se, u mjestu Genhe u provinciji Unutrašnja Mongolija, očekuje minus 41 stupanj, dok u obližnjem mjestu Mohe u provinciji Hejlondjijang neće biti mnogo bolje, jer se tamo očekuje minus 39 stupnjeva.

U Pekingu je nebo bilo vedro, ali je jutros temperatura pala na minus 17. U planinskim oblastima kod Pekinga živa se spustila na minus 29,8 stupnjeva.

Jedino je jug Kine bio pošteđen hladnoće, ali je zato u nekim dijelovima zemlje snijeg pao prvi put poslije više godina.