U Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Švicarskoj protekli rujan bio je najtopliji otkako postoje mjerenja, a neuobičajeno visoke temperature nastavit će se diljem Europe i u listopadu, u godini koja će vjerojatno biti najtoplija u povijesti čovječanstva, piše Guardian.

Danas je u jugozapadnoj Francuskoj zabilježen 31 Celzijev stupanj, a u Parizu 28. Francuska meteorološka agencija Météo-France objavila je da je prosječna rujanska temperatura bila 21.5 stupnjeva, između 3.5 i 3.6 stupnjeva iznad norme za referentno razdoblje od 1991.-2020. To ga je učinilo najtoplijim rujnom od početka mjerenja 1900., rekla je meteorologinja Christine Berne dodavši da je u nekoliko regija odstupanje od rujanskog prosjeka u posljednja tri desetljeća premašilo 4 stupnja, ponekad i 6 stupnjeva.

"Velik broj mjesečnih rekorda oboren je u cijeloj zemlji tijekom iznimnog mjeseca", objavio je Météo-France, s prosječnom temperaturom višom nego u srpnju i kolovozu, a upozorenja na toplinske valove izdana su prvi put u rujnu.

Njemački ured za vremensku prognozu DWD rekao je da je ovaj rujan bio najtopliji od početka nacionalnih evidencija, gotovo 4 stupnja topliji od referentne vrijednosti između 1961. i 1990., dok je prosječna temperatura u Belgiji od 19 Celzijevih stupnjeva također bila gotovo 4 stupnja viša od norme. David Dehenauw iz Belgijskog kraljevskog meteorološkog instituta rekao je: "I ovdje je rujan bio topliji od srpnja i kolovoza. Belgija nikada nije doživjela ovako topao rujan."

Toplinski val bez presedana

Poljski meteorološki institut također je objavio da su rujanske temperature bile 3.6 stupnjeva više od prosjeka i najtoplije od početka mjerenja prije više od 100 godina, a isto su navele i vlasti u Austriji i Švicarskoj. Neuobičajeno visoki mjesečni prosjeci potaknuti su toplinskim valom bez presedana u prvoj polovini prošlog mjeseca, u kojem je Francuska zabilježila najveću rujansku temperaturu ikad od 38.8 Celzijevih stupnjeva u središnjem zapadnom departmanu Vienne.

U međuvremenu u južnoj Španjolskoj, gdje je 5. rujna u Montoru kod Córdobe zabilježena najviša rujanska temperatura ikad zabilježena u Europi – 45.7 Celzijevih stupnjeva, živa je ovog vikenda dostigla 35 stupnjeva.

Služba za klimatske promjene Copernicus očekuje da će 2023. biti najtoplija godina koju je čovječanstvo doživjelo. Znanstvenici kažu da klimatske promjene potaknute ljudskom aktivnošću povisuju globalne temperature, pri čemu se svijet zagrijava za oko 1.2 stupnja u odnosu na predindustrijske razine. Poremećaj klimatskih sustava čini ekstremne vremenske prilike kao što su valovi vrućine, suše, šumski požari i oluje sve češćim i intenzivnijim, kažu znanstvenici.

Météo-France iz Berna rekao je da se toplinski valovi pojavljuju i izvan uobičajenih ljetnih mjeseci srpnja i kolovoza. "Vidimo ih u proljeće i rujnu, čak i listopadu", objavili su, piše Index.hr.