Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je oštro osudio terorizam koji se pod krinkom borbe za islamske ciljeve zbiva diljem svijeta a istodobno je pozvao da se u njegovoj zemlji zaštite prava muslimana kao i pripadnika svih drugih religija ali i da prekine s nacionalističkom retorikom i verbalnim sukobima ocijenivši kako oni bespotrebno kompliciraju stanje a ne doprinose rješavanju niti jednog od brojnih problema s kojim se suočavaju obični ljudi.

U propovjedi izrečenoj u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji tijekom središnje molitve u povodu blagdana Kurban-bajrama reis Kavazović je ocijenio kako je sprječavanje zla najveća vjerska obveza svih muslimana što se posebice odnosi na zaustavljanje vala terorizma.

''Nedjela koja čine pripadnici terorističkih organizacija koji to čine u ime državnih projekata, krijući se iza islama s prezirom i gnušanjem odbacujemo i osuđujemo. Pozivamo sve odgovorne ljude u muslimanskom svijetu da se ujedine u jedinoj ispravnoj namjeri, u borbi protiv onih koji vrše teror u svijetu. Ovo je za sve nas i najvažnija vjerska obaveza, naređivanja dobra i sprečavanja zla'', poručio je Kavazović pozvavši posebice muslimane u BiH da živeći dostojanstveno svoju vjeru i tradiciju štite prava kršćana i Židova u toj zemlji kao svoja.

Kavazović je rekao kako ''nikakve nacionalističke ili velikodržavne politike neće usrećiti ljude u Bosni i Hercegovini'' pozvavši da se stoga odmah prekine s ''nacionalističkom retorikom i nesuvislim političkim obračunima«''

Reis Kavazović je u ime Islamske zajednice u BiH također iskazao zabrinutost ''valom mržnje prema muslimanima u Europi i Americi'' a polemizirao je i s europskim političarima koji su iskazali zabrinutost zbog mogućeg jačanja islamskog ekstremizma u BiH, prenosi Hina.

Upozorio je kako mržnja nikada ništa dobro nije donijela ocijenivši kako se ne može ukloniti mržnjom i nasiljem, već širenjem razumijevanja i odlučnim suprotstavljanjem.

''Mržnja je poput ispijanja otrova, neka se nitko ne nada da će njezinim ispijanjem drugog otrovati'', poručio je Kavazović.