Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u četvrtak je odbacio optužbe kako širi međunacionalnu mržnju i netoleranciju nakon što je objavljena njegova izjava kako se ne smije dopustiti da "Vlah vlada Srebrenicom".

Reis Kavazović to je izjavio ranije ovog tjedna na jednom skupu Bošnjaka u švicarskom St. Gallenu, a snimka te izjave postavljena je na Youtube- odmah je izazvala niz reakcija među dužnosnicima bosanskih Srba jer su oni to shvatili kao izravnu uvredu na nacionalnoj osnovi.

Dva dana nakon što je sporna izjava dospjela do javnosti Kavazović je za "Dnevni avaz" potvrdio kako je to doista i rekao, no pojasnio je kako je u biti riječ o istrgnutom citatu jer je pritom mislio prije svega na one koji niječu počinjenje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.

Dodao je kako isto negativno mišljenje ima i o onima koji pokušavaju nijekati zločine počinjene nad Srbima.

"Tu sortu ljudi ja nazivam balijama i vlasima, primitivcima, jer drugo i nisu. Svaki Srbin ili Bošnjak koji se prema ovim planetarnim tragedijama odnosi ljudski, moja su braća i ja s tim nemam nikakav problem. Bit ću sretan kada se za načelnika u Srebrenici kandidira neki Srbin koji ne niječe genocid", izjavio je reis Kavazović.

Istaknuo je kako je jedino to prava bit njegove poruke izrečene pred bošnjačkim prognanicima iz Srebrenice koji danas žive u Švicarskoj, a sve drugo je stvar interpretacija pojedinaca.

Reis Kavazović je tijekom susreta u Švicarskoj pokušao moblizirati Bošnjake da se u što većem broju registriraju za sudjelovanje na općinskim izborima u BiH koji će se održati u listopadu. Srebrenica u tome ima posebno značenje jer su se srpske odnosno bošnjačke stranke grupirale oko jednog kandidata za općinskog načelnika i, s obzirom na tijesan odnos snaga, mogli bi presuditi glasovi iz dijaspore.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poznat po brzom uskakanju u verbalne sukobe, na spornu izjavu reisa Kavazovića ovoga puta je reagirao suzdržano ističući kako je "iznenađen" istupom poglavara bosanskohercegovačkih muslimana koji je do sada uvijek javno istupao "na korektan" način. Ocijenivši da takva izjava nanosi štetu Kavazoviću i Islamskoj zajednici, on je pozvao reisa Kavazovića "da odbaci jezik mržnje", prenosi Hina.