Kako se pravi med od maslačka – prirodni lijek protiv kašlja i za imunitet po receptu naših baka.

Od korijena do vrha, maslačak je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini od davnina primjenjuje za liječenje raznih oboljenja. Od ove biljke se najčešće pripremaju čajevi, od listova se sprema salata, ali od cvjetova možete napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem od maslačka.

Najčešće se med od maslačka koristi za liječenje respiratornih infekcija, čuva zdravlje pluća, jača imunitet i odličan je za detoksikaciju. Svakog jutra uzimajte kašičicu meda od maslačka, dobit ćete sjajan eliksir za zdravlje cijelog organizma.

Recept za med od maslačka

Sastojci:

200 svježe ubranih cvjetova maslačka
1 limun
1 pomorandža
2 l vode
2 kg šećera
Priprema:

Važno je da cvjetove berete na čistom i nezagađenom području, u prirodi i seoskoj sredini – gdje nema previše automobila, prašine, zagađenja. Uberite cvjetove i potpuno uklonite zelene liske i stabljike. Važno je da ostanu samo cvjetovi, zatim ih dobro operite u hladnoj vodi.


Stavite cvjetove u posudu, prelijte s 2 litra vode, pa kuhajte na jakoj vatri. Kada provrije, treba kuhati još oko 20 minuta. Posudu tokom kuhanja poklopite. Nakon toga procijedite i dobivenu tečnost sipajte u veću posudu, dodajte šećer i stavite da se kuha na srednjoj vatri. Konstantno miješajte dok ne vidite da se šećer istopio i da se smjesa zgusnula.

Operite limun i pomoranže, pa ih isjeckajte i dodajte u med. Važno je da voće bude organskog porijekla, jer obavezno u med treba da ih stavite sa korom. Miješajte i kuhajte dok ne dobije gustinu meda, a zatim sklonite s vatre da se ohladi. Dobiveni med zajedno sa sve voćem sipajte u čiste tegle, poklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Ako ne konzumirate šećer, isti efekt možete postići i ako umjesto šećera koristite livadski med u pripremi meda od maslačka.