Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve strane na maksimalnu suzdržanost nakon što je Iran ranije u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu, a američki saveznici Izrael i Saudijska Arabija oštro su osudili iransku agresiju, prenose agencije.  

"Važno je da sve strane pokažu maksimalnu suzdržanost te izbjegnu svaku akciju koja bi mogla zapaliti situaciju", rekao je novinarima u New Yorku glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, kako prenosi agencija Reuters.

Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Sjedinjene Države.

"U zadnja 24 sata Iran je pojačao agresiju uperenu na Sjedinjene Države i sve nas. I ponavljam poziv svima miroljubivim zemljama da stanu uz napore Sjedinjenih Država i zaustave iransku agresiju", poručio je Netanyahu u videoizjavi.

"Izrael u ovome stoji uz Sjedinjene Države", poručio je Netanyahu.

Saudijska Arabija

Saudijski šef diplomacije Adel Al-Jubeir upozorio je Iran da će "morati platiti cijenu" bude li nastavio svoju "agresivnu politiku".

"Iran će morati platiti cijenu ako nastavi svoju agresivnu politiku", izjavio je Al-Jubeir na konferenciji za novinare u Londonu i osudio "intenziviranje iranskih aktivnosti" u Zaljevu.

Al-Jubeir se ipak suzdržao da govori o prekoračenju "crvene crte" kada je odgovarao na pitanje o mogućoj vojnoj intervenciji Saudijaca u Omanskom zaljevu gdje su dva tankera bila napadnuta 13. lipnja.

Odbacio je ideju "razgovora" s Teheranom.

"Želimo djela, ne riječi. Razgovarali smo gotovo 40 godina s Iranom i nikamo nas to nije dovelo", istaknuo je.

Službeni Rijad najavio je da će se konzultirati s drugim državama u Perzijskom zaljevu o tome što će poduzeti.