Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da NATO podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, pozivajući Rusiju da odmah oslobodi ukrajinske brodove i vojnike.

"NATO sa svim svojim članicama podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Pozivamo Rusiju da što prije oslobodi ukrajinske brodove i vojnike", rekao je Stoltenberg novinarima nakon izvanrednog sastanka s Komisijom NATO-Ukrajina održanog u Bruxellesu.

Dodao je da su posljednja događanja na relaciji Rusija-Ukrajina krajnje ozbiljna.

"Ne postoji legitimno objašnjenje za upotrebu vojne sile protiv ukrajinskih brodova", kazao je Stoltenberg, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Jučer je ruska obalna straža otvorila vatru na tri broda ukrajinske mornarice u Azovskom moru. Ukrajinska mornarica priopćila je da su u ruskom napadu na tri ukrajinska broda kod Krima ozlijeđena najmanje dva člana posade i oštećena dva broda. Navodi se i da je ruska obalna straža zaplijenila ukrajinske brodove.

S druge strane, Ruska mornarica je potvrdila vijest o napadu i priopćila da je do njega došlo nakon što su ukrajinski brodovi odbijali da se zaustave na granici.

Zbog incidenta je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sazvalo izvanrednu sjednicu.

Poljska za nove sankcije Rusiji

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je u utorak da njegova zemlja podržava međunarodne inicijative na uvođenju novih sankcija Rusiji nakon ruskog oduzimanja tri broda ukrajinske mornarice.

Duda, koji je danas doputovao u službenu posjetu Bugarskoj, kazao je kako on nema nikakvih sumnji da je Rusija agesor u Ukrajini, i da je "prekšila međunarodno pravo i rusko-ukrajinske sporazume po pitanju Azovskog mora".

''To je nešto što se ne može prihvatiti, i Poljska izražava potpuno neslaganje s takvim akcijama'', kazao je Duda, pozivajući na deeskalaciju sukoba i oslobađanje ukrajinskih brodova i njihovih posada.

''Ukoliko postoje međunarodne inicijative, poput uvođenja novih sankcija Rusiji, Poljska će ih podržati jer smo spremni da poduzmemo svaku akciju na okončanju tog sukoba'', izjavio je Duda novinarima nakon razgovora s bugarskim kolegom Rumenom Radevom, prenosi agencija AP.

Incident kod Krima je 'rat u Europi'

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid izjavila je danas da ruski napad na brodove ukrajinske mornarice predstavlja "rat u Europi".

''Takve stvari ne trebaju se i ne smiju nikada više tretirati kao "normalno ponašanje" '',kazala je Kaljulaid.

Pozvala je međunarodnu zajednicu da "jasno, kolektivno i trenutno osudi rusko ponašanje i da zatraži prekid agresije".

''Tiho pristajanje na "realnosti na terenu"  znači de facto priznanje okupacije Krimskog poluotoka'', izjavila je  Kaljulaid, naglašavajući da je Ukrajina "u ratu od 2014. godine".

Nakon ruske aneksije Krimskog poluotoka od Ukrajine u toj godini, Estonija je, poput ostalih baltičkih susjeda Latvije i Litvanije, izrazila strahovanja da bi one i ostale bivše sovjetske republike mogle biti iduće na redu, prenosi agencija AP.

Sud na Krimu produžio pritvor ukrajinskom mornaru

Sud na Krimu naredio je danas produženje pritvora jednom od trojice ukrajinskih mornara koje je zarobila Rusija tijekom vikenda za još dva mjeseca.

Mornare i njihove brodove zarobili su ruski granični stražari u nedjelju navečer dok su prolazili kroz Kerčki moreuz u blizini Krima. Rusija tvrdi da je to bilo kršenje njenih granica, dok Ukrajina to naziva rutinskim prolaskom.

Ruske novinske agencije navele su danas riječi istražitelja u krimskom sudu da se Ukrajinac kome je produžen pritvor suočava s optužbama za kršenje granice, koje povlače zatvorsku kaznu do šest godina. Ukrajinskom mornaru produžen je pritvor do 26. siječnja naredne godine, prenosi agencija AP.