Porast razine mora i oceana zbog zagrijavanja i njihovog širenja vjerojatno je podcijenjen, a postoji mogućnost da je dvostruko viši nego što su ranija istraživanja pokazala, piše AFP.

Istraživanje njemačkih znanstvenika objavljeno je u američkom znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, i zaključuje da bi sve snažnije oluje mogle biti posljedica porasta razine mora. Do porasta razine mora može doći doći zbog dva razloga, topljenja leda i toplinskog širenja vode kako se zagrijava.

Znanstvenici su do sad bili uvjereni da su oceani rasli do jednog milimetra godišnje zbog toplinskog širenja, ali svježi pogled na satelitske podatke između 2012. i 2014. godine pokazuje da se svjetska mora šire brzinom oko 1,4 milimetara godišnje.

''Do sad smo podcjenjivali koliki utjecaj na podizanje razine mora ima toplinsko širenje vode'', izjavio je Jurgen Kusche, profesor na sveučilištu u Bonnu.

Ukupni godišnji porast razine more kreže se oko 2,74 milimetara, ali ima i veliku varijaciju na različitim mjestima. Naime, na Filipinima je taj porast oko pet puta viši od svjetskog prosjeka, dok je na zapadnoj obali SAD-a razina mora većinom stabilna. Taj dio Tihog oceana iskusio je jako malo oceanskog zatopljenja.